Оборудването за АЕЦ Белене засега е увито в найлони. НЕК

...
Оборудването за АЕЦ Белене засега е увито в найлони. НЕК
Коментари Харесай

АЕЦ "Белене" върви към рестарт

Оборудването за АЕЦ " Белене " към този момент е увито в найлони. НЕК занапред ще търси реализатор за халета, откакто предходния конкурс се провали.

Още по тематиката
Борисов предлага АЕЦ " Белене " за общобалкански план с еврофинансиране

В Лондон министър председателят изиска 30 милиарда евро европейски вложения в инфраструктурата на Западните Балкани
26 фев 2018
БЕХ разгласи конкурс за обслужващи банки

Холдингът приготвя и нова облигационна емисия за най-малко 500 млн. евро
26 фев 2018
Йордан Йорданов: АЕЦ " Белене " е като парен локомотив в епохата на eлектромагнитните влакове

Бившият изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй " и притежател на организация " Нуклеон " пред " Капитал "
5 яну 2018
7 извода от отчета на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене "

Икономическо знамение, растеж на популацията и увеличено ползване на електричество чакат България до 2040 година съгласно разкрития документ
4 яну 2018 Все по-вероятно наподобява, че ръководещите ще се опитат да осъществят плана за АЕЦ " Белене ". Централата може и да не проработи, само че строителство явно ще има. Поне такова е чувството след визитата на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в обекта. Тя, дружно с изпълнителния шеф на НЕК Петър Илиев ревизира по какъв начин върви построяването на оборудванията за предпазване на доставеното съветско съоръжение. От думите й се разбра, че решението АЕЦ " Белене " да не се строи очевидно към този момент не стои на дневен ред, а напъните са ориентирани към търсенето на източници на финансиране и вложител, който да поддържа плана.

" Приоритет на българското държавно управление е да откри най-хубавото решение, обвързвано с реализация на оборудването за централата ", сподели Петкова допълвайки, че " платените към този момент над 3 милиарда лева пари на българските данъкоплатци " задължават управляващите да подхващат дейности. В това има известна логичност, само че казусът е с опцията за поглъщане на още 17 милиарда лв. - построяването на АЕЦ-а се чака да коства сред 10 и 11 милиарда евро, а няма гаранция, че централата ще е конкурентоспособна. Изключително противоречивият разбор на Българска академия на науките неотдавна сподели, че финансова жизнеспособност може да се реализира единствено при невъзможна композиция от едновременното сбъдване на десетки фактори.

Въпреки това, съгласно Петкова, сериозната задача, която стои за разрешаване, е не какво да се прави с платеното и доставено съоръжение, а финансирането на плана. Трябва " да бъде обезпечена неговата реализация на пазарен принцип без държавни гаранции. Мисля, че има огромен късмет това да се случи ", сподели Петкова.

Формално решението какво ще е бъдещето на АЕЦ " Белене " би трябвало да бъде оповестено през лятото, откакто наскоро Народното събрание изиска до края на юни да му бъдат препоръчани разновидности за реализация на оборудването. За осъществяване на тази задача в енергийното министерство към този момент е основана работна група, към която са включени специалисти от всички компании с отношение към процеса – НЕК, БЕХ, АЕЦ " Козлодуй " и Директива за птиците " Радиоактивни боклуци ". Докладът на Българска академия на науките също беше общопризнат като търсене на експертна поддръжка за възобновяването на плана.

Обявените преди време условия на държавно управление за създаване на АЕЦ " Белене " са: реализация на плана на пазарна основа, без вложения от страна на страната и без контракти за дълготрайно изкупуване на създадената електрическа сила. Ако тези условия не са се трансформирали, то шансът да се откри частен вложител клони към нула. Също по този начин няма по какъв начин страната да не поеме отговорност за радиоационния риск на подобен план.

Балкански план с европейски пари

" Много добра концепция ", по този начин министър Петкова дефинира лансираният от премиера Бойко Борисов вид АЕЦ " Белене " да се трансформира в балкански план, въпреки изобщо да не е ясно по какъв начин една атомна централа може да бъде построена като обща за няколко страни. Проблемът с финансирането следователно е може би най-малкият. Далеч по-сложно е поделянето на риска, отговорностите при ръководството и употребата, както и реализирането на създаваната електрическа сила.

Енергийният министър напомни, че преди дни Европейската капиталова банка е показала интерес да взе участие във финансирането на плана. " Оттук нататък следва да проведем връзки с тази банкова институция. Всички предпоставки този план да бъде осъществен са налице. Имаме лицензирана площадка, съоръжение, което сме платили, което дава отговор на всички условия. Имаме нужните фрагменти, които могат прелестно да се оправят с тази задача ", безапелационна е Теменужка Петкова.

Европейска инвестиционна банка обаче е банка, а не вложител. По въпроса кой в действителност ще влезе в плана, Петкова още веднъж насочи вниманието към китайците. Там към този момент имаше предварителни диалози с China National Nuclear Corporation (CNNC) - най-голямата държавна енергийна компания в Китай. Доколко подобен интерес е действителен щяло да се ревизира в границите на процедура, която ще бъде стартирана, в случай че се вземе решение за създаване на АЕЦ " Белене ". " Имаме късмет и би трябвало да опитаме да осъществяваме този план. Смятам, че ще имаме триумф ", разяснява Петкова.

Но даже и най-розовите прогнози на енергийния министър да се осъществен, неизвестността към бъдещата цена на електрическата енергия остава. Прогнозите на Българска академия на науките са, че АЕЦ " Белене " ще може да работи при минимална цена от 80 евро за мегаватчас през 2030 година, само че редица други специалисти, като проф. Христо Василев да вземем за пример настояват, че ВЕИ и технологиите за предпазване на ток ще държат цените на доста по-ниски равнища. Наред с енергийната успеваемост и оптимизацията на мрежите скъпата базова мощ на атомните реактори в Белене може да се окаже непотребна или най-малко недостъпна от позиция на цената.

Реактор под навеса

Точно както се очакваше, осъществената инспекция на площадката АЕЦ " Белене " сподели, че оставеното съоръжение се съхранява според всички условия на производителя. Министър Петкова съобщи, че за тази задача НЕК е провела социална поръчка, само че преди подписването на контракт за 236 хиляди лева без Данък добавена стойност, единственият явил се претендент - " Н и Г Консулт ", се е отказал. Това наложило НЕК със личен запас да построи навесите и съгласно Петкова те към този момент са подготвени.

Странно е обаче, че на 27 февруари НЕК разгласи нова социална поръчка за доставка на леки преместваеми обекти за депозиране и предпазване на едрогабаритни и тежки произведения на площадката " Белене ". Срокът за подаване на предложения в нея е 21 март. Което подсказва, че каквито и навеси да са поставени в този момент, същинските халета за запазване на оборудването занапред ще се вършат. Без думи за ЧЕЗ

Нищо повече не мога да кажа от това, което беше обществено оповестено от страна на CEZ и " Инерком " във връзка опцията българската страна да влезе в договорката по подобаващ метод ", съобщи министър Петкова, която както е известно се познава от 20 години със собственичката на купувача - Гинка Върбакова.

Според Петкова цялата нервност към договорката е била изкуствено основана и е целяла напълно други неща. " Много се надявам тези всички цели, които си бяха сложили някои хора, да не се осъществят. Трябва да се прояви разсъдък, самообладание. Всички ние би трябвало да бъдем доста виновни, когато се приказват всевъзможни неща, свързани и с арбитражите ", сподели още тя. В случая CEZ води арбитражно дело против България във Вашингтон.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР