Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното

...
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното
Коментари Харесай

Байдън отказа изтребители Ф-16 на Украйна, но пък Полша е склонна да ги достави

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи през вчерашния ден, че Съединените щати няма да дават изтребители Ф-16 на Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Не “, сподели Байдън в отговор на журналистически въпрос дали Белият дом обмисля да даде на Киев такива изтребители.

След като Съединени американски щати и Германия оповестиха, че ще дават танкове на Украйна, украинският президент Володимир Зеленски упорства за още военна помощ, която да включва ракети с огромен обхват и изтребители.

Берлин към този момент изрично отхвърли тази концепция, а френският президент Еманюел Макрон съобщи, че „ нищо не е изключено “, само че в това време посочи, че досега Украйна не е отправяла сходно искане към него.

Съветникът на Володимир Зеленски Андрий Йермак допусна, че Полша е склонна да достави на Украйна изтребителите F-16. Йермак заяви, че са получили „ позитивни сигнали “ от Варшава, макар че министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки акцентира, че личната му страна ще работи единствено след съвещания със съдружниците от НАТО. Лобирането на Украйна за бойните самолети се ускорява единствено няколко дни откакто Германия и Съединени американски щати се съгласиха да изпратят танкове.
Зеленски прикани западните оръжия да се доставят допустимо най-бързо
Във вечерното си послание, украинският президент сподели, че Русия се пробва да протака войната, с цел да се ограничи способността на страната му да се съпротивлява.

„ Трябва да превърнем времето в наше оръжие. Трябва да ускорим събитията, да ускорим доставките и откриването на ново въоръжение за Украйна “, сподели Зеленски.

Кремъл предизвести, че доставката на спомагателни оръжия от Запада на Украйна ще докара до „ забележителна ескалация “ на спора. Киев „ желае от ден на ден и повече оръжия “, до момента в който страните от НАТО „ от ден на ден и повече се включват директно в спора. Това сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков, откакто заместник-министърът на външните работи на Украйна Андрий Мелник прикани Германия да изпрати на страната му подводница.
Продължават офанзивите в Бахмут и Донецк
Руските сили не престават офанзивите на позиции от другата страна на фронтовата линия покрай източните градове Бахмут и Донецк. Войските на Москва нападат Бахмут в Донбас в продължение на няколко месеца, само че през последните дни нашествениците наподобява се активизираха, с цел да завземат позиции към село Въгледар, на 30 благи югозападно от град Донецк.

И украинската войска и съветската частна военна група Вагнер настояват, че управляват региона на Благодатне, в източен Донецк район.

„ Части на отбранителните сили на Украйна отблъснаха офанзивите на окупаторите в регионите на Благодатно в Донецка област “, ​​съобщи украинската войска, като добави, че нейните сили са отбили офанзиви в 13 други обитаеми места в Донецка област.

„ Вагнер “, избрана от Съединени американски щати като транснационална незаконна организация, заяви в Telegram, че нейните елементи са поели надзор над Благодатне.
Руските удари са нанесли обилни вреди на енергийната система на Украйна
Украинският държавен енергиен оператор Ukrenergo съобщи, че има „ забележителен “ недостиг в енергийната система на страната. Причината са вреди, породени от съветски ракетни офанзиви. Енергийната система на Украйна е „ оживяла “ след 13 ракетни офанзиви и 15 удара с дронове от съветските сили, които са „ предизвикали обилни вреди на уреди с високо напрежение и няколко електроцентрали “, се прибавя в него.
Украйна построява „ войска от дронове “
Украинската войска ще похарчи близо 550 милиона $ (505 милиона евро) за дронове (UAV) през 2023 година Вече са подписани 16 контракта за доставка с украински производители, сподели министърът на защитата Олексий Резников. Украйна към този момент е получила обилни доставки на UAV от своите сътрудници. Киев в този момент се стреми да усили локалното произвеждане, с цел да построи „ войска от дронове “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР