Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното

...
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното
Коментари Харесай

ООН разследва твърденията на Путин за „мръсна бомба“, Кадиров призна за 23 убити и 58 ранени негови войници

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изрази песимизъм по отношение на коментара на Путин, че няма желание да употребява нуклеарно оръжие в Украйна.

„ Ако той няма желание, за какво продължава да приказва за това? “, сподели Байдън в изявление за NewsNation.

А шефът на Организация на обединените нации по нуклеарната стратегия съобщи в четвъртък, че изпраща инспектори на две места в Украйна, за където Русия твърди, че се правят действия, свързани с вероятното произвеждане на „ мръсни бомби “, и чака те да стигнат до умозаключение „ доста бързо “.Рафаел Гроси удостовери, че инспектори от Международната организация за атомна сила ще пътуват тази седмица до двата обекта, които са под гаранциите на МААЕ, след документално искане от украинското държавно управление.

Путин изясни, че е наредил на своя министър на защитата да се обади на висши командири на НАТО тази седмица по отношение на евентуалното взривяване на „ мръсна бомба “ в Украйна. Той съобщи, че Русия е знаела „ за случай с подготвяна „ мръсна бомба “ и че Русия е знаела „ къде се е подготвяла “, само че не даде доказателства за хипотетичния скрит план.

Припомняме, че „ Мръсната бомба “ съдържа радиоактивен материал като уран, който се разпръсва във въздуха при експлозия на стандартния експлозив.

Боевете на терена наподобява са се забавили през последните дни, откакто украински публични лица споделиха, че сложният терен и неприятното време са задържали главното им нахлуване в южната провинция Херсон.

В четвъртък близкият съдружник на Путин – чеченският водач Рамзан Кадиров сподели, че 23-ма от неговите бойци са били убити и 58 други ранени при украинска артилерийска офанзива тази седмица в Херсонска област. След офанзивата чеченските сили направили офанзива за възмездие и умъртвили към 70 украинци, твърди той.

На украинците, живеещи към Киев, бе обявено за „ внезапно утежняване “ на електроснабдяването в района след нова вълна от съветски удари.

Москва съобщи, че наредбите на черноморската договорка за зърно за облекчение на съветския експорт на селскостопански артикули и торове не са изпълнени. Тепърва следва да вземе решение дали съглашението да бъде удължено. Говорителят на външното министерство Мария Захарова сподели пред кореспонденти, че Западът не е подхванал задоволително стъпки за облекчение на глобите върху съветската логистика, заплащания и застрахователни промишлености, с цел да улесни съветския експорт.

Съединените щати не са видели нищо, което да демонстрира, че настоящите годишни учения на Русия „ Grom “ на нейните нуклеарни сили може да са прикритие за същинско разполагане, сподели министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин в четвъртък. „ Не сме видели нищо, което да ни накара да повярваме, че това е някаква прикрита активност “, сподели Остин пред кореспонденти.

Съединени американски щати изпращат на Украйна нов пакет от оръжия и друга помощ на стойност 275 милиона $ в опит да подкрепят напъните за изтласкване на съветските сили от основни региони на юг с наближаването на зимата, споделиха американски публични лица в четвъртък.

Украинските управляващи споделят, че ще стартират наказателно дело против съветския комисар по правата на децата, обвинявайки я, че е разрешила отвличането и насилственото осиновяване на хиляди уязвими украински деца.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР