Обновиха войнишки паметник в еленското село Беброво. Във войните загиват

...
Обновиха войнишки паметник в еленското село Беброво. Във войните загиват
Коментари Харесай

Обновиха войнишки паметник в Беброво

Обновиха войнишки монумент в еленското село Беброво. Във войните умират 77 смели мъже от балканското селце. В тяхна памет през 1987 година е подложен гранитен пай с имената им, направен от Иван Сираков. С времето паметният знак понесе много вреди.

Община Елена направи предложение пред Министерството на защитата за ремонт на паметника. Идеята на администрацията бе да бъде отстранена остарялата бронзова плоча, от която липсваха огромна част от инсталираните букви и да бъдат сложени нови, по-устойчиви плочи. На две следващи сесии за финансиране на ремонтни действия от МО бяха отпуснати общо 2400 лв..

Четири нови плочи с изписани на тях имена на починалите във войните от с. Беброво към този момент са инсталирани върху гранитния пай, намиращ се в центъра на селото. Изработката е дело на скулптора Христо Митев от гр. Добрич. Технологията за отливане на плочите от полимербетон е неповторима и напълно негова разработка. Също по този начин, по негово предложение, върху междинната плоча е инсталирана спомагателна с изобразен кръст за смелост.

Намеренията на община Елена за възобновяване на монументи не стопират до тук. Одобрено е предлагането й за ремонт на военния монумент в с. Блъсковци, за който са отпуснати 4 хиляди лв.. Ремонтът ще бъде изработен през идната година.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР