Обмяната на опит и знание в земеделието между държавите членки

...
Обмяната на опит и знание в земеделието между държавите членки
Коментари Харесай

Зам.-министър Събев: Обмяната на опит и знание между държавите членки е ключово за конкурентоспособността на земеделските производители

Обмяната на опит и познание в земеделието сред страните членки е основно за конкурентоспособността на земеделските производители. Широкото потребление на нововъведения от фермерите е от значително значение за постигането на резистентен селскостопански бранш у нас. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на срещата на съветниците в земеделието от страните членки на европейския съюз. Събитието е проведено от ЕК, Групово дело „ Земеделие ” и Звеното за поддръжка на ЕПИ АГРИ (Европейско партньорство за нововъведения в земеделието), като в него участваха специалисти от Министерството на земеделието и Национална работа за препоръки в земеделието (НССЗ). Неговата цел е намирането на сътрудници и работа в мрежа сред съветници, аграрни производители, откриватели в поддръжка на подготовката за съветническите мрежи на Хоризонт Европа. Заместник-министър Събев добави, че за постигането на тази цел, както и за възстановяване на взаимоотношението по веригата „ Научни проучвания – препоръки в селското стопанство – аграрни бизнес ” съществена роля ще играят мрежите и консултантските услуги в рамката на Общата селскостопанска политика (ОСП).

Той акцентира още, че за България е доста значимо да развива и покачва потенциала на НССЗ и да поддържа интензивно съдействие на равнище Европейски Съюз във връзка с мрежите и консултантските услуги на ОСП. „ Други провокации са подобряването на съдействието сред земеделските стопани и преработвателния бранш, както и обезпечаване на пазарен достъп на дребните фермери посредством развиване на късите вериги за доставки. Местните пазари са от огромно значение за откриване на икономическия капацитет на районните обичайни храни “, добави заместник-министърът. Той изясни, че адаптирането към климатичните промени е належащо да се реализира посредством използване на екологични и щадящи климата аграрни практики. „ Сред задачите за България е и развиването на биологичното земеделие, също и насърчаването на нововъведенията, цифровизацията, модернизирането на консултантските услуги, както и развиването на Системата за познания и нововъведения в селското стопанство (AKIS) “, осведоми още заместник-министър Георги Събев.

Според него е належащо да се понижи разликата в приходите сред селскостопанския бранш и останалата част от стопанската система, както и сред дребните и междинни стопанства спрямо по-големите такива. Аграрният заместник-министър акцентира, че обезпечаването на уравновесено териториално развиване, респективно развиване на земеделските стопанства в планински региони и региони с естествени или други характерни ограничавания е цел, към която България би трябвало да се стреми.

В умозаключение заместник-министър Георги Събев заключи, че е значимо да се сътвори рамка за ръководство на риска и рецесиите за предотвратяването на естествени бедствия, заболявания и за застрахователни принадлежности. „ Надявам се, че това събитие ще бъде и добра опция за основаване на контакти за бъдещи партньорства в региона на консултантските услуги в земеделието и нововъведенията за реализиране на дейно и съвременно земеделие в цяла Европа “, приключи Събев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР