Обмисля се удължаване на срока на направленията за мамография, каза

...
Обмисля се удължаване на срока на направленията за мамография, каза
Коментари Харесай

Иван Маджаров, БЛС: Обмисля се удължаване на срока на направленията за мамография

" Обмисля се удължение на периода на направленията за мамография ", сподели пред публицисти доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз, след подписването на анексите към рамковите контракти сред съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина с НЗОК.

При техническа опция ще бъде направено по този начин, че срокът на направлението за ехо- и за мамография да не е един, а два месеца, добави той. Не е обсъждано удължение на валидността на направлението за ядрено-магнитен резонанс, сподели още той и увери, че няма да има усложнения при издаване на направленията и при достъпа до високоспециализираното проучване. Няма да се чака позволение от НЗОК, добави доктор Маджаров. Специалистът ще издава направлението, а когато надвиши отпуснатия му брой, ще уведоми Касата, че са му нужни спомагателни посоки. Има задоволително средства в бюджета на Касата за медико-диагностични действия, добави той.  

Предвиждат се повече средства за профилактика на пациентите, като е уголемен пакетът на профилактичните проучвания по пол и възраст; краткотрайни, еднодневни процедури, които до момента се правиха в лечебните заведения, да могат да се правят в извънболничната помощ, пациентите с тежък инсулт ще се лекуват в болница 10 дни, а не както до момента - четири, добави той. 

В документа се планува въвеждане на наказания за лечебните заведения, които не могат да обезпечат главните заплати, заложени в Колективния трудов контракт.

Санкциите ще се постановат от юни, откакто лекарският съюз и НЗОК договориха отлагателен интервал. Според доктор Маджаров лечебните заведения, които и до момента не са успявали да доближат тези заплати, отново няма да могат да се оправят. По думите му глобите ще бъдат единствено за щатовете, за които не са достигнати нужните прагове.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР