Обменният курс на долара на Московската борса в понеделник се

...
Обменният курс на долара на Московската борса в понеделник се
Коментари Харесай

Доларът е над 90 рубли: Къде е границата на обезценяването на руската валута?

Обменният курс на $ на Московската борса в понеделник се увеличи над 91 рубли. В 13:58 московско време доларът коства 91,2 рубли, еврото - 98,1 рубли. Обезценяването на съветската валута беше улеснено от края на данъчния интервал в страната, нарасналото търсене на задгранична валута, падащите цени на петрола и дейностите на валутните спекуланти.

Каква ще бъде границата за намаляване на курса на рублата през 2024 година, написа в материала на Газета.ру.
 Руснаците купиха рекордно количество непозната валута, главно
Руснаците купиха рекордно количество непозната валута, главно " токсични " долари и евро

В структурата на борсовия валутен пазар делът на юана понижава, на " токсичните " се усилва

Рублата стартира да губи позиции след края на данъчния интервал

На 29 януари курсът на $ беше 88,98 рубли, което е със 76 копейки по-ниско от равнището на затваряне на предходната търговия. Към този миг еврото поевтиня с 1,26 рубли до 96,13 рубли. От 29 януари до 5 февруари американската валута е поскъпнала с 2,22 рубли, а европейската с 1,97 рубли.

" В началото на месеца рублата постоянно отслабва на фона на понижаване на продажбите на задгранична валута от експортьорите. Миналата седмица обменният курс на рублата също отслабна заради намаляването на продажбите на задгранична валута от Централната банка с 800 милиона рубли дневно в еквивалент в задгранична валута от 1 февруари ", означи анализаторът на BCS Forex Анатолий Трифонов.

Главният анализатор на Sovcombank Михаил Василиев в диалог с представител на изданието добави, че нарасналото търсене на валута, което се следи през последните седмици, може да окаже напън върху рублата.

" Това може да се дължи на покупки на вносни артикули от страната и/или компании, в това число вероятни задатъци при вноса преди дългата китайска Нова година (от 10 до 24 февруари). Негативен фактор за рублата е информацията, че Русия изпитва проблеми с доставките на нефт за Индия и разплащанията с Турция заради глобите на Съединени американски щати, които бяха въведени в края на предходната година ", сподели анализаторът.

Директорът на Федералния методически център за финансова просветеност, доцент на катедрата по световни финансови пазари и финтех на Руския стопански университет. Г. В. Плеханов Денис Перепелица разясни, че обезценяването на рублата е улеснено и от дейностите на валутните спекуланти и спада на цените на петрола до 76,9 $ за барел от северноморския пример Брент.
 Руски икономисти: Не очаквайте скорошно подсилване на рублата
Руски икономисти: Не очаквайте скорошно подсилване на рублата

Курсът на $ ще бъде в диапазона 90-100 рубли до края на годината

Каква ще е границата за намаляване на рублата?

Според прогнозата на Трифонов границата за намаляване на съветската валута през първото тримесечие на 2024 година е 93-94 рубли за $: като на фона на идните избори управляващите ще се опитат да стабилизират курса.

Василиев счита, че доларът през февруари-март ще коства 87-93 рубли, а еврото - 94-100 рубли.

Финансовият анализатор на BitRiver Владислав Антонов счита, че в случай че доларът и еврото преминат горните граници на комерсиалните диапазони (съответно 93,3 рубли и 99,3 рубли), курсовете на американската и европейската валута могат да доближат надлежно 95 рубли и 100 рубли.Той назова предел за намаляване на курса на рублата през 2024 година равнищата от 95 рубли за $ и 101 рубли за евро.

Тези стойности могат да бъдат реализирани през второто тримесечие на годината на фона на продължаващ спад на цените на петрола, увеличение на бюджетния недостиг и допустимо намаляване на паричната политика на Банката на Русия (намаляване на основния ставка от 16%).

Стойността на рублата ще бъде арестувана от продажбите за експорт, акцията за президентските избори и данъчния интервал в края на месеца. Централната банка ще предприеме ограничения за стабилизиране на обменния курс на рублата, с цел да предотврати ново повишаване на инфлацията ", добави специалистът.

Колко дълго американската и европейската валута ще останат на своите върхове ще зависи от доста фактори, в това число икономическата обстановка в Съединените щати и Европа, геополитическите събития и дейностите на централните банки, сподели анализаторът.

" Малко евентуално е курсът на $ да надвиши 100 рубли. Рублата е една от най-подценените валути в света. Ако съпоставим златните и валутните запаси на Съединени американски щати и Русия във връзка с съответния размер на паричното предложение, рублата може да коства 10 пъти по-малко. Със усилване на ролята на Русия в геополитически проект рублата ще нарастне и последователно ще се трансформира в капиталова валута ", предвижда Перепелица.
 100 рубли за евро: Курсът на съветската валута мина психическата граница
100 рубли за евро: Курсът на съветската валута мина психическата граница

Доларът и юанът също нарастват по отношение на рублата

Той счита, че последователно подсилване на курса на рублата ще има още през 2024 година

" Няма фундаментални аргументи за доста намаляване на рублата. Геополитическата обстановка най-вероятно ще се развие в интерес на Русия и вследствие на това стопанската система ще се развива и рублата ще се ускори. От друга страна, обстановката в Съединени американски щати и Европа е доста надалеч от идеалната и е евентуално доста намаляване на тези валути в кратковременен и средносрочен проект във връзка с валутите на страните от BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, ОАЕ, Иран, Египет и Етиопия " ) ", изясни Перепелица.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР