Облечи се топло!“ - този съвет отправя всеки родител към

...
Облечи се топло!“ - този съвет отправя всеки родител към
Коментари Харесай

Пазете се от студа: тези, които зъзнат, се разболяват

„ Облечи се топло! “ - този съвет насочва всеки родител към детето си, щом температурите на открито паднат под нулата и излезе рязък северен вятър.

Без значение дали ще чака дълго на спирката за превоз или се постанова да ходи с часове по улиците, щом човек стартира да зъзне, организмът му става предразположен на всевъзможни инфекции.
„ Обмяната на веществата в тялото се забавя. А това от своя стана дава късмет за офанзива на вирусите. Имунната отбрана също действа едва, когато в близост е студено “, изяснява доктор Анки Рихтер-Шер – общопрактикуващ доктор, пред немското издание Fit For Fun.

На топло

Цялото тяло би трябвало да бъде на топло и добре облечено. 
Голяма част от топлината „ излиза “ през главата. Затова е добре да се носи шапка или шал.
Гърлото също е уязвимо. Когато на открито е доста студено, избягвайте да говорите и да викате.
Вратът съвсем няма отбрана, тъй като е лишен от пласт мастна тъкан, който да го пази от студа. Затова, в случай че не го увиете с шал, студът елементарно ще проникне в тялото.

Дрехите

Най-подходящи са тези облекла, които освен топлят, само че и „ дишат “ - да вземем за пример от памук. Защото те няма да задържат влага. Ако дрехата се овлажни, поради изпотяването, рискът от настинка се усилва.
„ Ако сте се облекли прекалено, лицето пламва. Вашето самочувствие може да бъде ориентир дали сте избрали прекалено топла дреха или неправилната тъкан “, изяснява специалистката.
Другото условие е облеклата да не са впити, да не стопират кръвообращението.

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР