Облаци в буквалния и преносния смисъл са надвиснали над черешопроизводителите

...
Облаци в буквалния и преносния смисъл са надвиснали над черешопроизводителите
Коментари Харесай

Все още няма български череши на пазара

Облаци в дословния и преносния смисъл са надвиснали над черешопроизводителите от района на Кюстендил. Там черешите, даже най-ранните, към момента не са узрели поради неналичието на слънце. Така за първи път от доста години насам кампанията ще стартира след 1 юни.

В Кюстендил един от сортовете череши носи името „ 11 май ”. Това е по този начин, тъй като всяка година на този ден те са зрели и първи стават подготвени за похапване. Сега обаче, към този момент 10 дни след  въпросния мълчалив период, този най-ранен вид продължава да е зелен.

„ Годината е доста закъсняла. Друга година по това време към този момент имаше зрели череши, просто годината е обратно ”, изясни производителят от с. Лиляч Росен Тодоров.

Закъснението на черешите към този момент носи опасности. Най-големият – реколтата да се окаже мощно наранена. Забавеното зреене евентуално няма да се отрази на цената. Не поради друго, а тъй като нея към този момент доста години нищо не я трансформира в посока нагоре, разказва Тодоров, предава Нова телевизия. 

Наред с рисковете, закъснението на черешите тормози и поради спецификите на пазара, тъй като в един миг вкусният червен плод може да се окаже не толкоз атрактивен.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР