Областният управител на Сливен Минчо Афузов е оспорил решение на

...
Областният управител на Сливен Минчо Афузов е оспорил решение на
Коментари Харесай

Оспорено е решение на общинарите в Сливен за изграждане на фотоволтаична централа

Областният шеф на Сливен Минчо Афузов е оспорил решение на общинските съветници за създаване на фотоволтаична електроцентрала. Той е сезирал Административния съд в Сливен с искане за анулация на решението като незаконосъобразно.
„ Много се надявам да става дума за неразбирателство “, това е споделил кметът Стефан Радев, представен от общинския пресцентър. Става дума за решение на Общинския съвет в Сливен от 20 декември, с което се учредява право на градеж върху парцели общинска благосъстоятелност за създаване на фотоволтаична електроцентрала. Общинският съвет е дал своя вот правото на градеж да се учреди по Закона за общинската благосъстоятелност посредством търг. Според оспорването на регионалния шеф правото на градеж би трябвало да става по реда на член 62 от Закона за енергетиката.

Според кмета Стефан Радев общият ред за основаване право на градеж е Законът за общинската благосъстоятелност с осъществяване на търг или конкурс, в тази ситуация е решено да е търг. От този общ ред има изключение по Закона за енергетиката - член 62, че може да не се организира търг, а директно да се учреди право на градеж. „ Можем да се възползваме от изключението на Закона за енергетиката и да не организираме търг, а непосредствено да посочим изпълнителя. Не желаеме да го вършим, а в противен случай - желаеме да максимизираме изгодите за общината. В този смисъл обжалването на решението с претекста, че не се ползва член 62, т.е. да не се организира търг или конкурс, ми се коства меко казано несериозно “, разяснява кметът.

Той споделя още, че регионалният шеф има право на надзор във връзка с законосъобразността на решенията на Общинския препоръки и от тази позиция действието му е законно.

Кметът Стефан Радев  е подчертал, че постоянно е подготвен да разяснява разнообразни проблеми както за тяхната правомерност, по този начин и за целесъобразността им.

Фотоволтаичната електроцентрала ще бъде изградена  в региона на закрития цех " Динамо ". Съоръжението е измежду разновидностите за произвеждане на електрическа енергия за лични потребности, изключително на фона на покачването на цената на тока през предходната година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР