Областният управител на Силистра и местното Регионално управление на образованието

...
Областният управител на Силистра и местното Регионално управление на образованието
Коментари Харесай

В Силистра подготвят ученически конкурс, посветен на 150 години от гибелта на Апостола

Областният шеф на Силистра и локалното Регионално ръководство на образованието афишират училищен конкурс, отдаден на 150 години от гибелта на Васил Левски.

Той е озаглавен „ … и ние сме във времето … “, оповестяват от пресцентъра на администрацията.

В състезанието могат да вземат участие всички възпитаници от 1 до 12 клас, разпределени в три възрастови групи с три разнообразни креативен задания. Ще бъдат присъдени първо, второ и трето място във всяка група.

Задачата за учениците от 1 до 4 клас е да пресъздадат облика на Апостола по собствен метод със средствата на приложното изкуство – картина, колаж, мозайка, апликация, пъзел, пано или други

Учениците от втората възрастова група, от 5 до 12 клас, би трябвало да запиша видеоклип с изразително прочетен текст, отдаден на Васил Левски.

Задачата за учениците от 8 до 12 клас е есе, в което да показват свои размишления за личността на Апостола на свободата и свое виждане за смисъла на неговите хрумвания. Те би трябвало да приготвят и видеоклип, в който да показват своето есе.

Крайният период за предаване на творбите е 20 февруари. Награждаването на отличените участници ще се състои на 2 март в залата на Областна администрация, където ще бъде подредена галерия с творбите на участниците от първа възрастова група.

Видеа на участниците от втора и трета възрастова група ще бъдат оповестени в институционалните уеб сайтове на Областния шеф и на РУО.

В биографията на Левски има страници и от Крайдунавска Добруджа. Като знаменосец в четата на Панайот Хитов през 1867 година той минава Дунав и слиза на българския бряг край тутраканското село Пожарево. 

В „ Силистренски сборник “ на Никола Маринополски е маркирано, че Левски обитава 4 дни в Силистра и даже е нает за преподавател и църковен артист. Прехвърлен е в Румъния с лодка от силистренското село Ветрен, където паметна плоча припомня за това събитие.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР