Областният управител на Пловдив Йордан Иванов прекратява всички сключени до

...
Областният управител на Пловдив Йордан Иванов прекратява всички сключени до
Коментари Харесай

Областният управител на Пловдив прекратява всички договори за почистването на река Марица

Областният шеф на Пловдив Йордан Иванов приключва всички подписани досега контракти за почистването на река Марица и организира нови транспарантни и конкурсни процедури за сключването им, това стана ясно на конференция в Областна администрация Пловдив.

До момента има подписани, от предходните Областни шефове, четири контракта за разчистване на разнообразни сектори от коритото на р. Марица от наносни отсрочения. Избраните компании са разнообразни.

Два от договорите са от февруари 2019 година, един - от юли 2020 година и един - от декември 2021 година Договорите имат еднакъв предмет: за разчистване и подсилване на съответния участък; създаване на метод към речното легло; разчистване на растителност; подсилване на крайбрежия и изземване на наносни отсрочения.

Според регионалният шеф четирите контракта съдържат само количествени сметки по укрепването и количествени сметки по изземването на наноси, които не са остойностени. Иванов бе безапелационен, че " Няма безвъзмезден обяд и никой не чисти реки безплатно ".

Според него се основава подстрекателство, че дадена компания прави услуга на страната - като за своя сметка почиства коритото на Марица и добави " Наред с дейностите по подсилване на коритото, компаниите реализатори изземват наносни отсрочения.

Това е и дефакто методът, по който страната заплаща на компаниите прикрито, като " безплатно изземване на наноси ". И още съгласно Областният шеф редът, по който са подписани тези контракти, е противозаконен, защото не е имало конкурсна процедура, гласност и бистрота.

Не е ясно и какви са критериите за избор на компаниите реализатори и какъв е осъщественият надзор по почистването на реката. Областният шеф на Пловдив съобщи, че прекратява подписването на каквито и да е било документи по настоящите контракти, ще търси легален метод за прекратяването им.

Назначава инспекция, която да ревизира има ли щета и в какъв размер е тя. Чрез външна експертиза ще се калкулира цената на осъществените действия от компаниите и ще се калкулира финансовата стойност на изземването на наноси.

" По този метод ще се потвърди дали е налице щета за държавния бюджет " , сподели Иванов. Освен това ще бъде основана междуведомствена комисия, която ще ревизира какво е свършено досега по договорите и ще създаде законосъобразна методика, по която да се калкулират цената на дейностите в интерес на страната и цената на конфискуваните наносни материали в интерес на компаниите реализатори.

Областният шеф сподели още, че престои до юни 2022 да бъде подписан още един контракт за почистването на пети сектор от корито на Марица. В тази връзка ще се търси закономерен прийом при сключването на контракти за разчистване на речните корита.

Йордан Иванов бе безапелационен, че редът за подписване на договорите ще бъде транспарантен, обществен и с конкурентно начало и с явен надзор по осъществяването на дейностите от държавните институции.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР