Областният управител на Перник Ирена Соколова събира експертна група във

...
Областният управител на Перник Ирена Соколова събира експертна група във
Коментари Харесай

Експертна група ще провери на най-голямото въгледобивно предприятие в Перник

Областният шеф на Перник Ирена Соколова събира експертна група по отношение на постъпили сигнали от кмета и жителите на село Дивотино за въгледобив отвън концесионната територия на " Мин индъстри " ЕООД в Пернишкия въглищен басейн. Това заяви пресцентърът на регионалната администрация.

Срещата е планувана на 21 март и се чака на нея да участват представители на министерствата на енергетиката, на околната среда и водите, компанията концесионер " Мин Индъстри " ЕООД, Българската минно-геоложка камара, кметовете на селата Дивотино и Люлин, ситуирани наоколо до рудника, ОД на Министерство на вътрешните работи Перник и териториални екоструктури в района.

Над 700 поданици на Дивотино са подкрепили подписка против активността на най-голямото въгледобивно дружество в Перник " Мин индъстри " ЕООД, твърди кметът на селото Румен Сергиев.

Дружеството държи правата и отговорностите по концесионен контракт за рандеман на въглища от находище " Пернишки въглищен басейн " до 2029 година. Според недоволните " Мин индъстри " влиза в непознати земи и е унищожило близо 150 дка частни парцели, прилежащи с концесионните площи. Започнали са и свлачищни процеси, твърди Сергиев. По думите му гърмежите в мината, които са съвсем ежедневни,се усещат в домовете на хората. Чувстваме се като при непрестанно земетресение,а нашето село най-вече пострада при земетресението през 2012г., твърди кметът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР