Областният управител на област Силистра Минчо Йорданов изрази своята почит

...
Областният управител на област Силистра Минчо Йорданов изрази своята почит
Коментари Харесай

Областният управител на Силистра със съболезнователен лист за кончината на патриарх Неофит

Областният шеф на област Силистра Минчо Йорданов изрази своята респект към патриарх Неофит по поводкончината на Негово светейшество, оглавявал повече от 10 години Българска православна черква до 2024 година, откакто бе избранпо време на Патриаршеския изборен църковен събор в София през 2013 година

В собствен специфичен „ Съболезнователен лист “ представителят на държавната власт съобщи: „ Негово Светейшество патриарх Неофит вечно ще остане в сърцата на добруджанци от антично просиялата Доростолска епархия, като човек с богата просвета и с умеенето си да поддържа връзка с хората посредством богатства дума и с внимание в името на добруването на църквата и на нейните рожби. С неговата кончина България губи персона, чийто житейски път е обвързван напълно с православието. В продължение на десетилетия той е образец за отците, служещи в храмовете, както и за миряните, последващи вярата в Бога. Поклон пред светлата му памет! “.

Заедно със заместник-областния шеф Илиян Великов, на ръководителя на Общински съвет Силистра Димитър Трендафилов и на представители на други институции господин Йорданов взе участие в християнския обред „ трисагий “, включващ къса заупокойна ектения и молитва в катедрален православен храм „ Св.св. Петър и Павел “. Участниците в него вписаха свои послания и в предоставената за задачата паметна книга за съболезнования. Църковната работа на свещонослужителите бе водена от протосингела на епархията протойерей Добри Чаков.

Във връзка със гибелта на патриархаСветият синод на БПЦ прикани вярващите да насочат молитва към Бог „ да упокои душата на нашия безценен патриарх в Божието царство “. Светското име на патриарх Неофит е Симеон Димитров и е роден на 15 октомври 1945 година в София. Учи в Софийската духовна семинария и в Духовната академия в София, а специализацията му е в Москва. Замонашва се в Троянския манастир през 1975 година, приемайки името Неофит.

През 1989 година става ректор на Духовната академия, а през 1991 и 1992 година – пръв декан на Богословския факултет на Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, възобновен по същото време. По-късно е основен секретар на Светия синод. През 1994 година Неофит е определен за Доростолски и Червенски митрополит с център Русе. От 2001 година, след делене на епархията, част от която се възстановенакато независима Доростолска епархия с център Силистра, той става митрополит на новоименуваната Русенска епархия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР