Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров и неговите

...
Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров и неговите
Коментари Харесай

Усложнена е епизоотичната обстановка в област Русе

Областният шеф на област Русе господин Галин Григоров и неговите заместници господин Свилен Иванов и господин Валентин Колев организираха съвещание на Постоянно настоящата междуведомствена епизоотична комисия по отношение на извънредно тревожната и динамично изменяща се конюнктура във връзка с заболяването Африканска чума по свинете в област Русе. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе.

Г-н Свилен Иванов напомни, че от 24 юли е въведено бедствено състояние на територията на цялата област. От своя страна регионалният шеф господин Галин Григоров предизвести, че няма да бъдат толерирани прояви на разпространяване на погрешна информация, възпрепятстване на ограниченията или тяхното несъблюдение и на нарушителите ще бъде търсена наказателна отговорност.

Според заповедта за оповестяването на бедствено състояние, координацията на всички институции ще се реализира от доктор Георги Дяков, шеф на ОДБХ Русе. Д-р Дяков заяви за доказано ново огнище на болестта в свинекомплекса в с. Бръшлен.



Г-н Свилен Иванов обърна внимание, че всички заложени ограничения от предходните съвещания на комисията се извършват прецизно.

Акцент на съвещанието беше представянето на информация и мнение от страна на Експертния съвещателен съвет по Африканска чума по свинете по отношение на болестта, аргументите, разпространяването му, биосигурността и биобезопасността.

По време на оживената полемика се акцентира неведнъж, че източник на болестта е индивидът със своите дейности, потреблението на хранителни боклуци при храненето на домашни прасета, изхвърлянето на остатъчни скотски артикули на нерегламентирани места, придвижването на хора от сектори с диви животни към персоналните стопанства.

Експертите от Консултативния съвет обявиха, че фуражите, с които се хранят животните в огромните свинекомплекси се създават промишлено (преминават термична обработка, което изключва съществуването на вируса в тях) и подлежат на непоколебим надзор.
Към потреблението на фуражи от прясно окосена растителност следва да се премине най-малко след 60 дни на отлежаването му. Срок, който минимизира риска от съществуването на вируса.

Фактор, на който мъчно може да се въздейства е придвижването на диви и домашни животни, както и разпространяването на АЧС измежду дивите прасета. В този смисъл напъните би трябвало да са насочат в ограничение на достъпа до огнищата.

Припомняме, че съвещания на комисията ще бъдат провеждани ежеседмично, а виновните институции са в непрекъсната връзка между тях и извършват прецизно своите задължения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР