Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова инициира първа работна

...
Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова инициира първа работна
Коментари Харесай

Хасково търси решение на ВиК проблемите

Областният шеф на Хасково доктор Стефка Здравкова инициира първа работна среща по отношение на установяването и решаването на дългогодишните проблеми на ВиК бранша в Хасковска област.

На нея бяха поканени кметовете на всички общини от региона, шефовете на ВиК-Хасково, Басейнова дирекция "Източнобеломорски регион ", Регионална здравна ревизия – Хасково, Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Хасково, Териториална дирекция „ Национална сигурност” и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково.

От басейнова дирекция показаха данни за положението на разполагаемостта и положението на подземните водни тела по територията на региона. Оттам осведомиха, че в хасковска област са издадени 49 разрешителни за водовземания за питейно – битово водоснабдяване и още 14 са в развой на издаване все още. Инж. Тодор Марков рапортува, че по данни загубите на питейна вода в довеждащата и вътрешната водопроводна мрежа са 54,22%, като част от загубите са и от нерегламентирани употребения. От ВиК сдружението регистрираха и че за 2019 година повредите в региона са 4029.

Спират използването на води от питейни язовири за промишлени потребности и енергетика

След държавните институции думата взе всеки един от представители на присъстващите общини. Кметовете и специалистите от община Хасково, Харманли, Любимец, Симеоновград, Минерални бани и Ивайловград дадоха отговор на авансово поставените им въпроси, по отношение на селищата с най-амортизирана и компрометирана водопроводна мрежа в тяхната община. Те показаха и плановата подготвеност на общините за замяна на спешните сектори. Присъстващите единомислещо установяваха, че най-големият проблем на ВиК бранша, е в остарялата водопроводна мрежа и загубата на вода.



На срещата бе разискван и различен значим за популацията проблем,свързан с качеството на водата. В тази връзка Областният шеф, като ръководител на Асоциация по ВиК, ще образува работна група, която ще включва специалисти от басейнова дирекция, ВиК и РЗИ. На регулярни съвещания групата ще преглежда въпросите на всяка обособена община за определяне и решение на проблемите, свързани с качеството и количеството на водата за питейно-битови потребности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР