Областният управител на Благоевград Николай Шушков и заместник-министърът на МРРБ

...
Областният управител на Благоевград Николай Шушков и заместник-министърът на МРРБ
Коментари Харесай

Стартираха подготвителните дейности по изграждането на ГКПП Струмяни-Берово

Областният шеф на Благоевград Николай Шушков и заместник-министърът на Министерство на регионалното развитие Десислава Георгиева подписаха контракт за стартирането на подготвителните действия за построяването на нов Граничен контролно-пропусквателен пункт Струмяни - Берово. Това оповестиха от регионална администрация Благоевград. Договорът е бил подписан на 08.09.2022 година

По този метод бе даден старт на стратегическия план за създаване на нов контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Струмяни - Берово. Проектът ще бъде финансиран по Програма Интеррег VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027.

Финансирането на подготвителните действия е обезпечено по Приоритетна ос 4 " Техническа помощ " на Интеррег-ИПП програмата за трансгранично съдействие сред Република България и Република Северна Македония 2014-2020 и е предопределено за създаване на техническа документи, разработване на Подробен организационен проект, разбори и други Очаква се стартът да бъде при започване на 2023 година.

С решение на Министерски съвет, регионалният шеф на област Благоевград е избран за Възложител, който следва да реализира подготвителните действия, проектирането и строителството на новия Граничен контролно-пропусквателен пункт.

По думите на регионалният шеф Николай Шушков с построяването на граничния пункт ще се сбъдне една дългогодишна фантазия на хората от двете страни на границата, за която са били положени доста труд и старания в годините.

Като бенефициент от Северна Македония на инфраструктурния обект е избран Митническа администрация на Република Северна Македония.

Основните цели при построяването на новия пункт са нуждата от подсилване на районната съгласуваност, улеснение на възходящия трафик на хора и артикули сред двете страни и отключване на икономическия капацитет в пограничния район . Преминаването през пункта ще икономисва разстояние и време и ще окаже удобни резултати на околната среда с понижаване на концентрацията на нездравословни излъчвания.

Средствата за подготвителните действия са в размер на 20 000 евро. Срокът за осъществяване на подготвителните действия е 6 месеца.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР