Областният управител Маринчо Христов проведеработна среща за обсъждане на възможностите

...
Областният управител Маринчо Христов проведеработна среща за обсъждане на възможностите
Коментари Харесай

Обсъдиха възможностите за подкрепа на дълготрайно пребиваващи пациенти в психиатричните болници

Областният шеф Маринчо Христов проведеработна среща за разискване на опциите за поддръжка на продължително пребиваващи пациенти в Държавните психиатрични лечебни заведения.

На срещата участваха шефът на Регионална здравна ревизия – Сливен Николина Иванова, шефът на Регионална дирекция за обществено подкрепяне Сливен Тянка Динева, Васил Монев-началник група Териториална полиция към отдел Охранителна полиция при ОД на Министерство на вътрешните работи, специалисти от общините Сливен и Нова Загора: Дилян Стойков – основен специалист в Дирекция " Социални действия, опазване на здравето и спорт " в Община Сливен; Евелина Аврамова – шеф отдел „ Здравеопазване и обществени услуги ”, Община Нова Загора и Цветанка Радева – старши специалист в същия отдел.

Областният шеф изясни, че срещата е по отношение на писмо на ръководителя на Временната комисия за отбрана на правата на психологично болните пациенти и правене на законодателни промени, които да ги подсигуряват в 49-то Народно заседание. В писмото на Временната комисия са разказани признати от комисията решения, с които се ангажират виновните институции от изпълнителната и локалната власт за осъществяване на задания, свързани с възстановяване на благосъстоянието на продължително пребиваващите пациенти в Държавните психиатрични лечебни заведения.

Съгласно решенията на Временната комисия ангажираните институции следва да създадат поименен лист на лицата непрекъснато пребиваващи по обществени индикации в Държавни психиатрични лечебни заведения, да се извърши оценка на потребностите на тези лица, насочването им към подобаващи обществени услуги и подготовка на лицата за извеждане от лечебните заведения.

Присъстващите на срещата споделиха случаи от практиката си, свързани с търсене на решения за поддръжка на психологично заболели лица и фамилиите им и проблемите, които попречват работата им в тази тенденция.

Бяха дискутирани компликациите, които срещат чиновниците на ОД на Министерство на вътрешните работи при превозване на психологично заболели лица, както и при търсене на информация за тях, координацията сред институциите при работа по разнообразни случаи с психологично заболели лица и фамилиите им, неналичието на ясно написани задължения на институциите при изписване на пациентите от Държавните психиатрични лечебни заведения и на единна национална осведомителна система, неналичието на подобаващи интегрирани здравно-социални услуги за психологично заболели лица, бавните процедури при настаняване на лицата в психиатрична болница, незадоволителния брой психиатри на територията на област Сливен.

По отношение на съществуващите обществени услуги в област Сливен за психологично заболели лица стана ясно, че в гр. Сливен има Център за настаняване от фамилен вид за пълнолетни лица с психологични разстройства, който е със напълнен потенциал. Съществуващата профилирана институция Дом за възрастни с психологични разстройства (мъже) в гр. Твърдица също работи със напълнен потенциал, има и чакащи за настаняване.

Всички присъстващи на срещата се сплотиха към мнението, че е належащо:

- Да бъде написан явен механизъм за междуинституционално взаимоотношение при изписване на психологично заболели пациенти от Държавните психиатрични лечебни заведения, с съответни периоди и задължения на всяка институция от момента на изписване и посрещане на пациента, както и по отношение на обезпечаване на следваща грижа и поддръжка.

- Да се сътвори единна национална система, налична за всички виновни институции, с информация за психологично болните лица.

- Реформиране на съществуващите Държавни психиатрични лечебни заведения и обсъждане на опцията към тях да бъдат разкрити съпътстващи интегрирани здравно-социални услуги, в които да бъдат настанявани психологично заболели лица.

В умозаключение господин Христов заключи, че казусът е доста сериозен и всички виновни институции, както и цялото общество, би трябвало да намерим верния път, с цел да се помогне на психологично болните хора, както и на продължително пребиваващите пациенти в Държавните психиатрични лечебни заведения, да бъдат реинтегрирани в общността.

За извършеното на срещата разискване ще бъде осведомена Временната комисия за отбрана на правата на психологично болните пациенти и правене на законодателни промени, които да ги подсигуряват, в 49-то Народно заседание.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР