Областна управа - Пловдив ще преразгледа всички договори, сключени от

...
Областна управа - Пловдив ще преразгледа всички договори, сключени от
Коментари Харесай

Как “законно“ се изнасят инертни материали за милиони чрез неясни договори

Областна администрация - Пловдив ще преразгледа всички контракти, подписани от предходната администрацията за разчистване на коритото на река Марица. Както TrafficNews писа под благовидната форма " разчистване и подсилване на речния бряг, се копаят инертни материали в индустриаялни количества.

Към момента има подписани 4 настоящи контракта, заяви регионалният шеф Йордан Иванов. " Редът, по който са подписани тези контракти е противозаконен. Това,че са безплатни е ненапълно погрешно. Налице е насрещна престация. Не е имало конкурс, не е имало бистрота, не я ясно на какъв принцип са определени компаниите и на какво правно съображение са подписани договорите. Не е ясно и какъв е бил контролът. Наличните количествени сметки не са стойностни. Ако се остойностят, ще стане ясно, че цената на укрепването надалеч не отговоря на цената на конфискуваните наноси. На процедура никой не знае страната какъв брой е платила " разяснява Иванов.



Той съобщи, че прекратява подписването на документи по тези контракти. " Аз не мога да демонстрирам занемареност и няма да бъда съизвършител в този развой. Ще търси легален метод за преустановяване на договорите. Предприемам деяние за остойностяване на договорите. Чрез външна експертиза ще калкулираме цената на дейностите по укрепването, а въпреки това на конфискуваните наноси. За да забележим какви са стойностите. Създаваме междуведомствена комисия с Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейна дирекция и Икономическа полиция. Тя ще има две задания - да се види по какъв начин са изпълнени договорите и да се създаде обективна методика, по която да се пресметна по какъв начин да се работи. Икономическа полиция взе участие, само, с цел да подсигурява обективна методика " сподели регионалният шеф.

Фирмите, с които Областна администрация има контракти за разчистване на коритата на реките, са " Принт Технолоджи 13 " / в този момент " Билд Инерт " /, " Агроника " и " Строймаш ".

" Областна администрация носи отговоронст за разчистване на коритата. Това е наш ангажимент, който подсигурява живота и здравето на хората. Знаем, че нямаме финансови запас, само че ще търсим легален и неувреждащ прийом за разчистване на коритата. Редът за подписване на тези контракти ще бъде легален и ще има конкурентно начало. Предстои разчистване и на още един сектор до депото за твърди битови боклуци " сподели регионалният.

Йорданов разяснява, че по в този момент настоящите контракти няма постъплили предложения от компаниите. Проблемът не е във компаниите, а в методът, по който е работила Областна администрация. Всички компании са добре пристигнали, стига да съблюдават законите и процедурите, съобщи той.

" Трябва да се направи точна количествена сметка. Да, може да се заплаща с наносни отсрочения, само че без да се лъжем, че това са безплатни контракти ", сподели Иванов. Той бе подсилен от зам. ръководителят на Народното събрание ген. Атанас Атанасов, който дойде в Пловдив за брифинга.

В своя обява TrafficNews заяви, че през август 2021 година предходният регионален шеф Ангел Стоев е подписал анекс с компанията " Билд Инерт ", макар че година по-рано при полицейска интервенция е открито, че сдружението добива инертни материали без настоящо позволение от Басейнова дирекция.

На въпрос на TrafficNews дали е законно Областна администрация да подписва контракт с компания, против която тече досъдебно произвеждане за противозаконен рандеман на инетртни материали, регионалният шеф съобщи, че няма информация за воденото следствие и не познава никой от притежателите на компаниите.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР