Обжалването на прекратеното дело за мръсния въздух в София беше

...
Обжалването на прекратеното дело за мръсния въздух в София беше
Коментари Харесай

Граждани обжалваха прекратяването на делото за мръсния въздух в София


Обжалването на прекратеното дело за мръсния въздух в София беше съпроводено с акция " Зимнина за софиянци ". Сн. БГНЕС

Гражданите, обединени в " Група за чист въздух ", внесоха в Софийския апелативен съд жалбата си против решението на Софийския градски съд да приключи делото против Столичната община за замърсяването на въздуха.
" Формалистичният метод на съда по делото е отвод от достъп до правораздаване. Гражданите имат право на чист въздух, което следва да може да се отбрани пред съд ", сподели юрист Димо Господинов, който внесе обжалването.

Софийският градски съд приключи делото против общината за замърсяването на въздуха в края на октомври. Само няколко дни по-късно три от станциите, които наблюдават за качеството на въздуха в столицата, са отчели превишение на нормите - " Надежда " (2.39 пъти над нормата), " Хиподрума " (1.65) и " Павлово " (1.48), обясниха ищците.

Обжалването на решението на Софийски градски съд беше съпроводено с акция, озаглавена " Зимнина за софиянци ". Авторите ѝ предлагаха пред Съдебната палата буркани с чист въздух от разнообразни места в България, с цел да имат живеещите в София какво да дишат в студените месеци. През зимата казусът с мръсния въздух в София е най-сериозен като най-често той е запрашен. Според общината главните причина за казуса са справедливи - географското състояние и климатичните особености на региона, и субективни - отоплението с твърдо гориво и излъчванията от превоза.

Колективните искове против Столичната община бяха заведени на 29 май 2017 година от няколко неправителствени организации и юристи, обединени в " Група за чист въздух ". Подобен иск беше импортиран през 2011 година и против община Пловдив. Той беше отритнат от две правосъдни инстанции.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР