Обилен снеговалеж, силна градушки, ураганен вятър и 7-метрови вълни. Това

...
Обилен снеговалеж, силна градушки, ураганен вятър и 7-метрови вълни. Това
Коментари Харесай

Сняг, дъжд, градушка, силен вятър и 7-метрови вълни в Испания

Обилен снеговалеж, мощна градушки, ураганен вятър и 7-метрови талази. Това е картината в Испания през първия уикенд на месец март. Необичайното за Иберийския полуостров време накара управляващите в Мадрид да задействат Плана за деяние при изключителни обстановки.

Според метеоролозите повода за тези климатични аномалии е прекосяването на Атлантически фронт над полуострова, който оставя след себе си значителни превалявания под формата на сняг и градушка. Завръщането на зимата бе посрещнато добре от децата, само че сътвори доста главоболия на възрастните. Заради изобилния снеговалеж са затворени за придвижване десетки пътища в Мадрид, Астурия, Арагон и Кастилия и Леон.

В планинските райони е наложително потреблението на вериги.

В Мадрид мощна градушка провокира верижна злополука, при която почина един човек, а други четирима са ранени, един от които с заплаха за живота. Заради мощния вятър бяха затворени 9 парка, измежду които и Ел Ретиро. Гражданската армия съумя да избави трима алпинисти в град Бохойо, в Авила, откакто са поискали помощ, защото на хижата, в която са възнамерявали да прекарат нощта, се срутил покрива.

Въпреки риска от хипотермия, при идването на сътрудниците планинарите не се нуждаели от спомагателна здравна помощ. В Ла Коруня част от къща се срути, а девет от реките в общината излязоха отвън коритото си. Наводнения има и в Навара, Ла Риоха и Арагон, съобщи БНР.

Вятърът по крайбрежието доближи 80 километра в час, а вълните седем метра височина. Властите приканиха жителите да заобикалят да излизат от домовете си и да употребяват колите си единствено е извънредно належащо.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР