Обикновено въпросът защо“ най-често се чува от устата на децата,

...
Обикновено въпросът защо“ най-често се чува от устата на децата,
Коментари Харесай

Отговори на странни въпроси, които поне веднъж сме си задавали

Обикновено въпросът „ за какво “ най-често се чува от устата на децата, които заради възрастта си не знаят доста явни неща. Но и самите ние като възрастни постоянно не знаем отговорите на въпросите на децата. Ето няколко отговори на въпроси, на които не сме могли да си отговорим.

Защо мирише толкоз добре след дъжд?

Този мирис се назовава Petrichor (петрикор). Именно с тази дума са решили да назоват миризмата във въздуха, която остава след дъжд. Тя е измислена от двама австралийски учени през 1964 година.

Заслужава да се означи, че при основаването на този мирис една от главните функции играе органичната примес от геосмин. Тази органична материя не е нищо друго с изключение на артикул на виталната интензивност на разнообразни микроорганизми, в това число цианобактерии и актиномицети.

Защо плачем, когато режем лук?

Лукът съдържа летливи масла, които дават на растението присъщ мирис. В тези масла се съдържат органични субстанции – сулфоксиди на аминокиселини.

Когато се нарязва лукът, структурата на тъканите му се нарушава, клетките се раздират, което от своя страна води до освобождението на сулфонова киселина, която се трансформира в тиопропионалдехид-В-оксид – и точно той предизвиква сълзите. В допълнение, тези киселини кондензират под формата на тиосулфит, който дава на лука присъщата му миризма.

Следва да се означи, че образуването на тиопропионалдехид-8-оксид, вследствие на нарязването на лука, доближава пика си 30 секунди след първия разрез.

Сълзите са защитна реакция на нашето тяло, което стартира да създава слаб разтвор на сярна киселина. Нашият мозък „ осведоми “, че е време да се отдели огромно количество течност, която да измие дразнещото вещество.

Колко губи от тежестта си златния пръстен, когато го носим?

Според изследване, извършено през 2008 година и оповестено в списанието Gold Bulletin, междинният златен пръстен губи към 0,12 mg всяка седмица. Химикът Георг Щтайнхаузър, който е създател на проучването, написа: „ Повечето злато се губи по време на почивката на плажа, където пръстенът е изложен на абразивния пясък “.

Защо боклукът мирише повече в горещо време, в сравнение с в студено?

Повечето от отпадъците се състоят от органически материал – кори от плодове и зеленчуци, останки от храна и други Този материал стартира да се разлага, излъчвайки неприятна миризма, което алармира, че към този момент не може да се яде. Ако околната среда е топла, органичният материал се разлага по-бързо. Освен това, ние сме по-малко чувствителни в студено време, тъй че когато топлото време идва, вонята от боклука става по-силна.

Защо не летят пингвините?

В еволюцията на птиците, както наподобява, е трябвало да се избира кои умения са  по-полезни: да умееш да летиш или да умееш да плуваш. Тази концепция беше показана от учени, чиито проучвания бяха оповестени през 2013 година в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Според проучването пингвините не знаят по какъв начин да летят, тъй като тялото им е по-адаптирано към гмуркането, в сравнение с към полета.

Защо е мъчно да кихате с отворени очи?

Първо би трябвало да се означи, че в случай че решите да оставите очите си отворени, когато желаете да кихате, те няма да излязат от орбитите. В реалност, по време на кихането ние затваряме очите си единствено, тъй като рефлексът се задейства. Когато вашият мозък изпраща сигнал за кихане, част от него ви осведоми, че би трябвало да пандизите очите си.

Защо хората вървят напред, а не встрани?

Ако раците вършат това, за какво хората не го вършат? Дори в случай че би трябвало да отидем наляво или надясно, ние все се обръщаме напред. Изследването, оповестено в списанието „ Биологични писма “ през 2013 година, демонстрира, че ходенето встрани се нуждае от повече сила, тъй като индивидът по време на този развой би трябвало да спре след всяка стъпка, с цел да предприеме идната.

Защо някои хора са покрити с лунички, а други не?

Клетките в кожата, които създават меланин, се назовават меланоцити. MC1R създава протеин, който живее върху тези кафези и оповестява на тялото ви какъв меланин би трябвало да сътвори.

При смуглите хора меланоцитите по-често създават един тип меланин – еумеланин. При хората, които имат повече феомеланин, кожата е по-бледа и с доста лунички. Между другото, такива хора не получават загар, т.е. на слънце цветът на кожата им остава съвсем без смяна, тъй като феомеланина за разлика от еумеланина – не пази хората от ултравиолетовите лъчи.

Възможно ли е да умрете от напреднала възраст?

Всъщност, не. Истината е, тялото няма да почине единствено, тъй като клетките му стават прекомерно остарели. Старите кафези обаче са доста слаби, което може да докара до погрешно действие на органите или до цялостното им увреждане. Това значи също, че слабите остарели кафези не могат да се борят с заболяванията със същата лекост, с която вършат това младите кафези. Това е повода заболяванията, които минават съвсем незабелязани за младото тяло, могат да бъдат съдбовни за възрастните хора.

Защо едната ноздра диша по-добре от другата?

Дори и да не сте настинали, ноздрите ви разпределят натоварването между тях: по-голямата част от въздуха влиза и излиза през едната ноздра и доста по-малка част от въздуха минава през другата.

На всеки няколко часа нашата вегетативната нервна система, която следи сърдечната периодичност, храносмилането и други значими функционалности, прави по този начин, че едната ноздра в даден миг поема по-голямата част от работата. При настинка спомагателната слуз провокира чувство за запушване в тази ноздра, която сега „ почива “.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР