Обикновено ухапвания от пчели, оси или стършели са по-скоро болезнени,

...
Обикновено ухапвания от пчели, оси или стършели са по-скоро болезнени,
Коментари Харесай

Първа помощ при ухапвания от насекоми и кърлежи


Обикновено ухапвания от пчели, оси или стършели са по-скоро мъчителни, в сравнение с рискови. На мястото на ухапването е допустимо да се появят зачервяване, болежка и оток. Многократните ухапвания от инсекти, изключително при хора с алергии, носят евентуална заплаха за здравето на потърпевшия.

Ухапвания в региона на устата и гърлото са доста рискови, защото могат да причинят затваряне на горните дихателни пътища!

След захапване от насекомо постоянно би трябвало да обследваме потърпевшия за възможна алергична реакция, която може да провокира алергичен потрес!

Цел на помагащия :

-

Да понижи отока и болката на мястото на ухапването.
-

Да провежда превоз до болнично заведение, в случай че това се постанова.

Внимание! Специални условия: Ако ухапването от насекомо е било в региона на устата, съществува риск от отичане на меките тъкани на езика или небцето, които могат да затворят горните дихателни пътища и да провокират задушаване!

Свързани публикации.. Първа помощ при пострадвания на очите 0 Първа помощ при обработка на открити рани 0 Първа помощ при пострадвания с електрически ток 0

В такива случаи сложете под езика на потърпевшия кубче лед. Ако не разполагате с лед, дайте му да си жабури устата с ледено студена вода.
Организирайте незабавно извозването му до най – близкото болнично заведение.

Ако насекомото е още върху кожата на потърпевшия, отстранете го с плоската страна на нокътя си. Използването на остри предмети за отстраняването на насекомото като нож или пинсета, могат да наранят целостта на кожата и повече отрова да проникне в кръвообращението.

При опция незабавно би трябвало да се сложи на мястото лед или леден компрес за 10 мин. Ако потърпевшият е алергичен е нужна незабавна консултация с доктор.

Ухапване от кърлеж . Те са дребни паяковидни инсекти, които населяват тревни площи и горски места. Те се прикрепват към кожата на гостоприемника и смучат кръв. Тези животни придвижват разнообразни заболявания и инфекции, по тази причина би трябвало да бъдат отстранявани допустимо най-бързо, за предпочитане в границите на 24ч.

Отстраняване на кърлеж.

-

При разкриване на кърлеж, намажете мястото с олио и го оставете за 10 мин.

-

Захванете с пинсета с остри краища главата на кърлежа, покрай кожата. Постарайте се да хванете колкото се може повече от кърлежа с пинсетата

-

С постепенно въртеливо придвижване, назад на часовниковата стрелка, извадете кърлежа от мястото.

-

Уверете се, че целият кърлеж е изваден, а освен неговата глава. Ако при изваждането част от него остане в кожата, остатъкът би трябвало да бъде отхвърлен в лечебно заведение. Когато извадите кърлежа запазете го, може да се наложи да бъде проучен.

-

Измийте раната с вода и я дезинфекцирайте

Посъветвайте потърпевшият да се съветва с доктор:

-

Ако се появи зачервяване на мястото на ухапването

-

Ако се появят и други признаци (например висока температура, главоболие, болки в ставите)
-

Ако ухапаният от кърлеж е бременна жена.2931
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР