Обикновено се смята, че революциите имали за цел свалянето на

...
Обикновено се смята, че революциите имали за цел свалянето на
Коментари Харесай

Краят на самураите

Обикновено се счита, че революциите имали за цел свалянето на даден монарх. В Япония обаче всичко било наобратно – революцията възстановила императорската власт.

Началото на промените в Япония сложила американската бойна ескадра на комодор Матю Пери. През 1853 той отплавал за Страната на изгряващото слънце с четири кораба, два от които били параходи и изригвали пушек от комините за смут на японците.

Преди това Япония живеела безшумно и умерено в продължение на два века и половина. По-точно, от 1603 година, когато почнала епохата „ Едо “ и властта била взета от шогуна Йеясу Токугава. Той с желязна ръка обединил разкъсваната от междуособни войни страна. С цел никой да не нарушава спокойствието на японците, шогуните изгонили чужденците. Само холандците можели да живеят на дребен остров покрай Нагасаки, само че не и да стъпват в града. Японците също не можели да пътуват в чужбина. Страната била изцяло изолирана от външния свят.

Всички привикнали, че страната се ръководи от шогуните. Когато европейците пристигнали в Япония, те даже не подозирали, че има император – а считали за подобен шогуна. Но, по този начин или другояче, императорите съществували. Японската династия е най-старата в света – без значение, че по времето на шогуната Токугава въобще не управлявала. Императорът живеел под защита в замък в Киото и нямал право да напуща столицата. Почти никой не го виждал. Той бил потомък на богинята на слънцето Аматерасу и, в случай че някой го погледнел, щял да ослепее. Поне по този начин вярвали елементарните японци.

Императорът правил някои религиозни ритуали. И нищо повече. А шогуните управлявали страната. Но остаряла истина е, че когато един боец ръководи страна, в която няма войни, той се отпуска и изнежва. Затова и последните шогуни Токугава надалеч не били толкоз дейни и надарени, както първите. И ето, че се появил комодор Пери с писмо от президента на Съединени американски щати, в което се предложило да бъде стартирана търговия с Америка.

Дотогава освен Япония не обръщала внимание на външния свят – само че и никой не обръщал внимание на самата Япония. Там нямало нито злато, нито подправки, нито нефтени залежи или други потребни изкопаеми, като се изключи неголеми каменовъглени находища. Затова и никой не изявявал предпочитание да я трансформира в колония.

Но в средата на ХІХ-ти век обстановката се трансформирала. Набиращата мощ американска стопанска система имала потребност освен от изкопаеми, само че и от един прекомерно значим запас – нови пазари. И Съединени американски щати изпратили бойни кораби към японските крайбрежия. Японците изобщо не се зарадвали на този интерес. Те си живеели доста добре и без чужденци. Но комодор Пери упорствал прекомерно безапелационно – като насочил модерните си оръдия.

Правителството не знаело какво да прави. То не желало да оставя чужденци в страната, само че и се страхувало да ги отхвърли. Така през 1858 година се случило нечувано събитие: планът за комерсиално съглашение със Съединени американски щати бил изпратен на императора за утвърждение. По този метод държавното управление на шогуна просто си измивало ръцете. Никой в никакъв случай преди този момент даже не се сещал да попита императора за каквото и да било.

Император Комей декларирал: „ Ако чужденците не бъдат изгонени от свещената земя на Япония, аз ще се опозоря пред боговете и душите на моите предшественици, а хората ще си спомнят името ми с пренебрежение “. Той не одобрил комерсиалното съглашение. Напротив, разпоредил „ варварите “-чужденци да бъдат изгонени от Япония. Но държавното управление се уплашило и подписало съглашението със Съединени американски щати.

Възмущението на японците нямало граници. Шогунатът изгубил тяхното доверие. Още повече, че в този миг шогун бил 12-годишно момче. В Япония почнал всеобщ гнет против чужденците и велможите, които им разрешили да тъпчат свещената японска земя. Главниият девиз бил за събаряне на шогуна, който изпаднал в меланхолия и починал. Скоро го последвал и 36-годишният император. Говорело се, че и двамата били отровени.

През 1867 година император станал 14-годишният Муцухито. След неговата гибел ще му дадат името Мейджи, под което ще влезе в историята. Естествено, това момче не решавало нищо. Решавали велможите към него, които били решили да унищожават шогуната.

Младият император “Мейджи ”

Император Муцухито, “Мейджи ” – 1890 година

Новият шогун Йошинбоу Токугава повел войските си към Киото. Шогунската войска била по-голяма, само че въоръжена със старовремски фитилни пушки, а анти-шогунската – с новите американски многозарядни карабини „ Спенсър “.  Войските на шогуна били разгромени и той се отказал от властта. Бил лишен от всичките си големи имения и заточен в дребен палат да се занимава с развъждане на чай и с снимка.

През януари 1868 година император Муцухито съобщил на посланиците на непознатите страни, че: „ … висшата власт във всички каузи – вътрешни и външни, в този момент се реализира от Нас “. А на народа оповестили, че враждебното отношение към „ варварите “ към този момент ще се санкционира. Поддръжниците на шогуна траяли да се съпротивляват още известно време, само че били дефинитивно победени. Историците назовават ​​тази гражданска война „ реставрацията Мейджи “. На японски „ мейджи “ значи „ просветено ръководство “. Изолацията на Япония завършила, без значение от цялата й превъзходна средновековна самурайска романтика.

Японците започнаха да се учат от Запада – и това им помогнало да не се трансфорат в полуколония, сходно на Китай по това време. Прокарали телеграф, построили железопътни линии, основали промишленост. Самураите останали в предишното, била въведена наборна военна работа. Най-любопитното е, че модернизацията и западнизацията на Япония почнали под лозунга: „ Да изгоним варварите! “. Но се получило противоположното.

А който желае да почувства духа на това време, може да гледа „ Последният самурай “ с Том Круз – там трагичното начало на епохата „ Мейджи “ (1868-1912) е показано прекомерно зрелищно и с надълбоко почитание към японската история.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР