Обикновено се смята, че менопаузата се появява на хоризонта на

...
Обикновено се смята, че менопаузата се появява на хоризонта на
Коментари Харесай

Първи признаци на менопаузата - как да ги разпознаете?

Обикновено се счита, че менопаузата се появява на хоризонта на към 50 години, само че в действителност това може да стане още на 42... Първи признаци на менопаузата - по какъв начин да ги разпознаете?
 Напрежение в гърдите, нощно изпотяване, неточен месечен цикъл - първите признаци на задалия се нов интервал в живота на дамата стартират да се появяват към 42-годишна възраст, макар че менопаузата настава приблизително на 51 години.
 
Нередовна менструация
Яйчниците не стопират да действат внезапно. В продължение на години тяхната активност се въздейства от редица хормонални промени. Дълго време се смяташе, че първо настава дефицит от прогестерон, по-късно – от естроген. В реалност разновидностите в хормоналния дисбаланс са толкоз, колкото са дамите!

Промените в ритъма на менструациите са първият същински симптом, че менопаузата наближава.

Цикълът става по-кратък или по-продължителен от нормално, менструацията е по-обилна или по-оскъдна, може да се появи кървене отвън нормалните дати, а в упования миг да не се случи нищо. Тези признаци обаче би трябвало да продължат най-малко шест месеца, с цел да се счита, че са свързани с менопаузата.

Много постоянно събитие са епизодичните разстройства в цикъла, които не приказват за толкоз решителни хормонални промени.

 
Болезнени гърди, топли талази и... други Усещането на мъка и отичане в гърдите е част от предменструалния синдром, който с наближаването на менопаузата се ускорява. Виновен е естрогенът, който има по-високи равнища при спадането на прогестерона. Топлите талази са различен типичен симптом, само че и при тях има значение с каква дълготрайност се демонстрират. Преди всичко би трябвало да се изключат други аргументи за появяването им – да вземем за пример боязън или друго психическо положение на напрежение и тревога. Проблеми с щитовидната жлеза и с нараснало кръвно налягане също могат да ги причинят. Ако такива условия не са налице и топлите талази се появяват няколко поредни нощи в границите на интервал от 8 до 15 дни, най-вероятно те „ предсказват ” менопаузата. Умората и внезапната промяна на настроението също могат да са както признаци на някакъв медицински проблем, по този начин и на менопауза. Към втората възможност се накланят везните, когато умората поражда по-скоро през втората половина на цикъла и това се повтаря в продължение на 4-5 месеца. Появата на сухота във влагалището приказва за хормонални разстройства, чест предвестител на менопаузата.
 
Болки в ставите?
52% от дамите на възраст от 45 до 65 години изпитват болки в ставите. Тези болки могат да бъдат свързани с хормоналните промени в менопаузата или още  в предменопаузата, в случай че се появяват редовно през втория интервал на менструалния цикъл.

 
Къде да потърсим облекчение?
Природен прогестерон

Хормонозаметителна терапия се ползва едвам когато менопаузата в действителност е настъпила, т.е. след 12 поредни месеца без менструация и, несъмнено, в случай че признаците й смущават съществено живота на дамата. Преди това гинекологът може да предпише прогестерон от природата, който е друг от този, който се съдържа в синтетичните хормони. Само естественият е в положение да премине хематоенцефаличната преграда, която защищава мозъка от токсични субстанции, и да окаже влияние върху мозъчната активност. Приема се в продължение на 10 дни през втората половина от цикъла в течение на няколко месеца.

Фитотерапия

Соя, див хапвам или актеа рацемоза се оферират като средство за понижаване на топлите талази, само че ефикасността им към момента не е научно потвърдена.

Йога, тай-чи, медитация

Чрез тези практики се понижава честотата на топлите талази, усъвършенства се сънят и се облекчават ставните болки.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР