Обикновено през зимата качваме между 2 и 5 килограма над

...
Обикновено през зимата качваме между 2 и 5 килограма над
Коментари Харесай

Как се отразява зимата на нашата фигура

Обикновено през зимата качваме сред 2 и 5 кг над естественото си тегло. Причината – обмяната на веществата внезапно се забавя и организмът ни стартира да пести всяка калория. Към тази сезонна специфичност на метаболизма прибавете и систематичното преяждане по празниците и резултат е напряко безнадежден.

Така след Нова година към този момент провалите са налице – целулитът „ изплува ”, облеклата ни отесняват, а задните ни елементи неудържимо са привлечени от гравитацията. Тогава решаваме да вземем ограничения – т.е. да се откажем от непотребните неща, които похапваме, да вземем за пример шоколада. И то не без съображение – той съдържа доста елементарни въглехидрати, които в случай че не се изразходят с физическа активност, се трансформират в мазнини. Само че, вероятно сте забелязали, че даже единствено едно късче шоколад е в положение незабавно да усъвършенства настроението ви. Тайната му се крие в хормонът на щастието – серотонин, които ни е изключително необходим през зимата, когато се усещаме подтиснати, поради дефицита на слънчева светлина. Затова, в случай че шоколадът ви носи наслада, не се отхвърляйте изцяло от него, само че прибегнете до някои дребни хитрости. Купувайте си единствено черен шоколад без заряд и с допустимо най-голямо наличие на какао. Наложете си и ограничаване от няколко блокчета дневно. Затова пък се наслаждавайте на обилие от шоколадови аромати – в душ гела, лосиона за тяло или балсама за устни.

Но през зимата изпитваме колосален вкус освен за шоколад, само че и въобще за всичко сладко. С този трик нашия организъм желае да си обезпечи задоволително въглехидрати, с цел да поддържа телесната ни температура през студеното време. Това е скъп механизъм за оцеляване в рискови условия, само че се оказва пагубно за положителния ни външен тип. Можете да го надлъжете като замените сладкото със сушени и пресни плодове, йогурт и преди малко изцеден сок. Много изобилен и потребен е нектарът от моркови – жизнерадостният му цвят и благосъстоянието на бета-каротин, ще ви заредят с сила, а за лукс можете да добавите и лъжичка сметана.

Тази тактичност можете да приложите освен за сладкото, само че и за всички калорични храни. Например вместо прекалено мазното свинско хапвайте телешко и пилешко, а майонезата в зимните салати заменете със заквасена сметана. Не пържете, а печете ястията на фурна. Дори храните, които не трябва да изключвате от менюто си, намалете съвсем на половина. Така ще компенсирате забавената обмяна на веществата през студените дни. В никакъв случай обаче не се ограничавайте прекомерно, тъй като организмът ви ще премине на спешен режим и оптимално ще забави метаболизма си.

Пак поради забавената обмяна на веществата, през студеното време нямаме никакво предпочитание за физическа интензивност. Ако обаче съумеете да се преборите със „ хибернацията ”, метаболизмът ви доста ще се форсира. Дори не е нужно да посещавате фитнес – физическата интензивност навън ще ви избави от повече калории. Затова избирайте типично зимни занимания като каране на кънки и ски. Друг спорт, които извайва тялото е плуването. Изобщо през зимата предпочитайте натоварванията на бедрата – точно там се натрупат непотребните тлъстинки под въздействието на женските хормони.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР