Обикновено неврозата не се свързва с нищо приятно – много

...
Обикновено неврозата не се свързва с нищо приятно – много
Коментари Харесай

Невротиците живеят по-дълго

Обикновено неврозата не се свързва с нищо прелестно – доста стрес, раздразнителност, несдържаност, възможни тикове, неспособност за продължителна централизация, безпокойствие и прочие. И въпреки че през 1994 година терминът е публично отстранен от диагностичния и статистически справочник и психиатричната енциклопедия на психологичните разстройства, въпреки всичко остава като една от главните пет личностни черти, които построяват психологическия профил на индивида (наред с отвореност към нов опит, екстравертност, осъзнатост и сътрудничество).

Проучвания обаче сочат, че хората, които са постоянно уплашени, елементарно избухват, раздразнителни са, тревожат се, живеят по-дълго спрямо тези, които живеят по-уравновесено и прочувствено сдържано.

Състоянието на невротизъм в действителност може да бъде евентуално потребно, защото се свързва с по-голяма креативност, по-бърза когнитивна обработка и нараснала мотивация, която вероятно  се дължи най-много на изразения боязън от отрицателни резултати при невротичните хора.

Също по този начин учените са уверени, че невротиците са доста по-отговорни към здравето си, организират постоянно профилактични прегледи и проучвания, което е в директна връзка със здравословното положение. Нещо като предпазен механизъм от страховете, които съпътстват това положение (един от неговите изрази е хипохондрията). Дори да се оплакват от заболяването си и да са склонни да преувеличават положението си, невротиците в действителност умеят да се възползват от нея и имат по-големи шансове да се преборят с нея.

Цветелина Велчева по материали от didyouknowfacts.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР