Обикновено коклюшът започва като настинка с лека кашлица, хрема и

...
Обикновено коклюшът започва като настинка с лека кашлица, хрема и
Коментари Харесай

Д-р Бацелова: Коклюшът е опасен за всички неваксинирани

Обикновено коклюшът стартира като простуда с лека кашлица, хрема и изнемощялост, само че по-късно кашлицата стартира да става по-притеснителна и се ускорява в границите на две седмици. Това е присъщото протичане на коклюш, само че когато човек е имунизиран, заболяването може да протича с нехарактерна симптоматика и да бъде изпуснато.

Това сподели пред NOVA NEWS епидемиологът от УМБАЛ „ Св. Георги “ – Пловдив доктор Христиана Бацелова във връзка увеличението на заболелите от коклюш у нас.

По думите й заболяването може да продължи седмици наред, крие риск от затруднения като бактериална пневмония, може да засегне мозъка и даже да се стигне до съдбовен край. Заболяването е рисково за всеки неимунизиран, както и за кърмачетата, които не са получили първите си дози. При тях тежката кашлица може да докара даже до счупването на ребро.

„ За страдание при коклюш не се построява доживотен имунитет нито след преболедуване, нито след ваксина. В рамките на 10 години може да има пробив и да докара до опция за разпространението на бактерията “, сподели доктор Бацелова.

Тя заяви, че в някои страни в Европа се прави реваксинация на всеки 10 години.

„ Самолечение и самопредписване на имуномодулатори не се предлага. За такива лекарства би трябвало консултация с доктор “, предизвести още доктор Бацелова.

 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР