Обикновено изглеждаме спокойни и несъзнателни. Но какво наистина се случва,

...
Обикновено изглеждаме спокойни и несъзнателни. Но какво наистина се случва,
Коментари Харесай

Сънят, без който не можем: 9 важни факта за него

Обикновено изглеждаме спокойни и несъзнателни. Но какво в действителност се случва, до момента в който спим? Прекарваме съвсем една трета от живота си - почти 25 години - в положение на сън, само че не помним съвсем нищо от него.

Когато легнете на възглавницата, тялото ви не се изключва. То стартира комплициран цикъл, който е жизненоважен за нашето здраве и благоденствие.

Прочетете, с цел да научите повече забавни обстоятелства за съня, без който никой от нас не може.

Необходимостта от сън

Изследователят на съня Уилям Демент декларира, че националният дълг на съня е по-голяма опасност за Съединените щати от националния паричен дълг. Повечето хора не получават задоволително време за сън. В изследване от 2009 година 20 % от американците оповестяват, че спят по-малко от 6 часа на нощ. Защо имаме потребност от сън? Отговорът наподобява явен. Без него ние се трансформираме в ходещи зомбита, движени денем единствено от кофеина и изтощената увереност. Въпреки че няма безапелационни отговори по отношение на точната му цел, счита се, че сънят оказва помощ за възобновяване на телесните тъкани и подкрепя процеса на напредък.

Циркаден темп

Събота заран е - вашият ден за сън. За ваше безпокойствие се събуждате в тъкмо сега, в който алармата ви нормално звъни, и имате проблеми със заспиването. Това се случва, тъй като тялото ви работи в сходство с биологичния си часовник или циркадния темп (от латинското circa, „ към “ и dies, „ ден “). Област от мозъка ви, наречена хипоталамус, контролира вашите модели на сън и бодрост, като ги съпоставя с 24-часовия цикъл на деня и нощта. Човек нормално спи 8 часа в границите на този интервал и е безсънен 16. Бъдете деликатни – стоенето до извънредно късно или прекомерно дългата сънливост може да наруши ритъма ви и да наложи интервал на пренастройка.

Цикълът на съня

Процесът на сън протича в пет разнообразни стадия, които се повтарят на всеки 90 минути. Когато за първи път легнете да си починете, скоростта на дишането ви се забавя, до момента в който преминавате от схващане към лек сън, прочут като стадий 1. След към две минути се отпускате още повече, навлизайки в стадий 2 на съня. Температурата на тялото ви спада и дишането става постоянно по време на този 20-минутен стадий. Етапи 3 и 4 – където може да се появи сомнамбулизъм и говорене – са дълбоки, възстановителни форми на сън, характеризиращи се с огромни, мудни мозъчни талази. Заедно те не престават към 30 минути. Преди да влезете в стадий 5 – завладяващ стадий, прочут като бързо придвижване на очите – вие преминавате назад през стадии 3 и 2. Повечето хора повтарят този цикъл няколко пъти преди сутринта.

REM сън

REM сънят е стадият, в който се появяват сънищата. Характеризира се с интензивен пулс, учестено и неравномерно дишане и интервали, в които очите се движат напред-назад. Приблизително 25 % от нощта се прекарва в REM сън и хората ще си спомнят огромна част от своя сън, в случай че бъдат събудени по време на REM интервал. Средностатистическият човек прекарва близо 600 часа в сънища всяка година по време на REM сън.

REM отскок

Въпреки че точната функционалност на REM съня се разисква яростно, фактът, че се нуждаем от него, не е противоречив. Ако постоянно се прекъсва сънят ни или се лишаваме от него, телата ни ще компенсират, като естествено минават по-бързо през не-REM стадиите на съня (етапи 1, 2, 3 и 4) в REM сън, феномен, прочут като REM отскок. Хората не са единствените, които се нуждаят от REM сън, защото REM отскок е следен и при редица други животни.

Функцията на сънищата

Редица теории се стремят да обяснят функционалността на сънищата. Психологът Зигмунд Фройд - чиито теории се въртят към концепцията за " несъзнателния разум " - вярвал, че сънищата са метод човек да се освободи безвредно от потиснати мисли и стремежи. Една по-нова доктрина допуска, че сънищата ни разрешават да консолидираме и подреждаме спомените си, а друга допуска, че сънищата служат на физиологичната цел за опазване и поддържане на невронните пътища. Въпреки тези хрумвания, други специалисти настояват, че сънищата не са нищо друго с изключение на инцидентни безсмислени прояви на мозъчна интензивност.

Съдържание на сънищата

Случвало ли се е другар да се приближи до вас разчувствуван и да ви каже: „ Никога няма да повярваш какво сънувах нощес! “ Ако е по този начин, евентуално са последвали ярки истории за сънищата, която ви е разсмяла или озадачила. Може би вие сами сте имали подобен сън. Въпреки че се случват фантастични сънища - както и инцидентни кошмари - по-голямата част от сънищата в действителност са напълно елементарни. Склонни сме да претърпяваме още веднъж типични ежедневни събития в сънищата си и от време на време фактори в средата ни са включени в нашите сънища, като съответен мирис или...будилникът.

Безсъние: постоянно срещано нарушаване на съня

Най-често съобщаваното нарушаване на съня е безсънието, изпитвано от почти 10 до 15 % от възрастните. Страдащите от бодърствуване оповестяват за компликации при заспиване или поддържане на съня. Някои прибягват до хапчета за сън или алкохол, само че са открити редица естествени други възможности за подкрепяне на безсънието. Експертите предлагат постоянни извършения, пореден график за сън и релаксираща рутина преди лягане за тези, които се борят с бодърствуване.

Хипнични вибрации

Понякога се случва нещо необичайно сред етапите 1 и 2 на съня. Може би сте изпитвали този феномен: тъкмо когато започнете да се унасяте, тялото ви несъзнателно потрепва, постоянно в отговор на ненадейно чувство за рухване. Такива разтърсвания са известни като хипнични вибрации или начало на сън. Експертите упорстват, че те са изцяло естествени, само че повода за тях е неразбираема. Някои теоретизират, че до момента в който мускулите се отпускат, мозъкът неправилно записва, че тялото пада и се раздрусва, с цел да се „ хване “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР