Обикновената настинка е вирусна инфекция на носа и гърлото (горните

...
Обикновената настинка е вирусна инфекция на носа и гърлото (горните
Коментари Харесай

Настинка: Причини, Симптоми, Усложнения, Лечение

Обикновената простуда е вирусна зараза на носа и гърлото (горните дихателни пътища). Обикновено е безобидна, макар че може да не ви се коства по този начин.

Много типове вируси могат да причинят елементарна простуда.

Децата, под 6 години, са изложени на максимален риск от настинки, само че възрастните също могат да прекарат две или три настинки годишно.

Повечето хора се възвръщат от елементарна простуда в рамките седмица или до 10 дни. Симптомите могат да продължат по-дълго при хора, които пушат.

Ако признаците на простуда не се подобрят, посетете вашия персонален доктор.

Какви са аргументите за елементарна простуда?

Настинката е постоянно срещана зараза на горните дихателни пътища. Въпреки че доста хора считат, че можете да настинете, като не се обличате задоволително с топли облекла през зимата, по-скоро това е мит. Истинският провинен е един от повече от 200 вируса.


Прочети Още:


Обикновената простуда се популяризира, когато вдишвате вирусни частици от кихане, кашлица, при диалог или при ръкостискане – като по-късно докоснете устата или носа си.

Можете също да се болестите с вируса, като докоснете нечиста повърхнина, до която се е докоснал инфектиран субект. Това може да са ключалки, брави, телефони, детски играчки, кърпи и други

Респираторните вирусите които предизвикват простуда могат да бъдат класифицирани в няколко групи. Тези групи включват:

  • човешки риновируси
  • короновирусите
  • парагрипни вируси
  • аденовируси
  • респираторния синцитиален вирус

Риновирусите (които предизвикват най-вече настинки) могат да живеят до три часа върху твърди повърхности и ръце.

Има и други, които към момента не са разпознати от актуалната просвета.

Човешки риновируси

Тази група вируси – от които има повече от 100 типа – е най-честата разпозната причина за настинки.

Човешките риновируси (HRV) са мощно заразни. Те обаче рядко водят до съществени последици за здравето.

В едно изследване се открива, че риновирусната зараза доста трансформира експресията на доста гени, свързани с имунния отговор, в това число хемокини и антивирусни.

Тази информация би могла да докара учените до значими пробиви в лекуването на елементарната простуда.

Коронавируси

Има доста разновидности на ковид, които засягат животни, а към шест могат да обиден и хората. Този вид вирус нормално предизвиква лек до сдържан ТОРС (тежък изострен респираторен синдром).

Парагрипни вируси, аденовирус и респираторен синцитиален вирус

Тези три групи вируси нормално водят до леки инфекции, само че могат да причинят тежки инфекции на долните дихателни пътища при деца, възрастни и най-много при тези с отслабена имунна система.

Преждевременно родените бебета, децата с астма и тези с белодробни или сърдечни болести са изложени на по-голям риск от развиване на затруднения като бронхит и пневмония.

Една част от парагрипните вируси (HPIV), наречена HPIV-1, предизвиква круп при децата. Круп се характеризира с мощния, стряскащ тон, който се издава, когато инфектираният субект кашля.

Пренаселените градове, неприятните условия на живот и напрежението усилват риска от респираторни болести. Например, CDC (Центрове за надзор и профилактика на болесттите на САЩ) откриват, че новобранците в армията са изложени на по-голям риск от заразяване с аденовируси.

Симптоми

Симптомите на елементарна простуда, нормално се появяват от един до три дни след излагане на вирус, причиняващ простуда. Признаците и признаците, които могат да варират от човек до човек, могат да включват:

  • Хрема или запушен нос
  • Възпалено гърло
  • кашлица
  • Леки болки в тялото или леко главоболие
  • Кихане
  • Леко нараснала температура
  • Неразположение

Секрета от носа ви може да стане по-гъст и с жълт или зелен цвят, до момента в който елементарната простуда протича. Това не е индикация за бактериална зараза.

Усложнения

Обикновената простуда, нормално, протича без затруднения. В някои случаи обаче, може да засегне гърдите, синусите или ушите. След това инфекцията може да докара до други положения като:

Инфекция на ухото:  Основните признаци са болки в ушите или жълт или зелен секрет от носа. Това е по-често при деца.

Синузит:  възниква, когато настинката не отшумява и остава дълго време. Симптомите включват възпалени и инфектирани синуси.

Астма:  Затруднено дишане и / или хрипове, които могат да бъдат провокирани от елементарна простуда.

Гръдна зараза: Инфекциите от простуда могат да доведат до пневмония и бронхит. Симптомите включват продължителна кашлица, зной и слуз (храчки).

Инфекция на гърлото:   Симптомите включват мощна болежка в гърлото и от време на време кашлица.

Лечение

Няма открит лек за простуда, само че комбинирането на медикаменти може да облекчи признаците.

Лекарствата за простуда без рецепта нормално комбинират болкоуспокояващи с деконгестанти. Те включват:

  • Болкоуспокояващи
  • Назални спрейове
  • Сиропи за кашлица

От различната медицина, цинкът може да се употребява най-ефективно, в случай че се приема 24 часа след първите признаци.

Казват, че витамин С или храни, богати на него (като цитрусови плодове), ускоряват имунната система. И постоянно се счита, че ехинацеята и прополиса обезпечават мощен подтик на имунната система.

Когато сте хванали простуда се предлага да си вземете спомагателна отмора и да се опитате да ядете храни с ниско наличие на мазнини с високо наличие на фибри. Трябва също да пиете доста течности.

Кога да потърся доктор?

При настинки, които не отшумяват, е належащо посещаване при доктор. Важно е да потърсите лекарска помощ, в случай че имате температура по-висока от 38,5° C , температура не спада, затруднено дишане, непрекъсната болежка в гърлото, болежка в синусите или главоболие.

Децата би трябвало да бъдат заведени при персоналния доктор когато имат температура  38° C или по-висока, в случай че имат признаци на простуда повече от три седмици или в случай че някой от признаците им се усложнява.

Превенция

Няма ваксина против елементарната простуда, само че можете да вземете защитни ограничения, с цел да забавите разпространяването на простудни вируси:

  • Измий си ръцете.  мийте ръцете си постоянно със сапун и топла вода и научете децата си на това. Ако нямате опция, използвайте дезинфекциращ препарат въз основата на алкохол.
  • Дезинфекцирайте нещата си.  Почистете плотовете в кухнята и батерията в банята с дезинфектант, изключително когато някой от вашето семейство има простуда. Периодично мийте/перете детските играчки.
  • Използвайте носни кърпи. Кихайте и кашляйте с носна забрадка на устата и носа. Изхвърлете употребяваните носни кърпи незабавно след използването, след което измийте ръцете си със сапун. Учете децата да кихат или кашлят в ръкава на завоя на лакътя, когато нямат носни кърпи. По този метод те покриват устата и носа си, без да употребяват ръцете си.
  • Не споделяйте предмети и принадлежности. Не споделяйте чаши или принадлежности за хранене с други членове на фамилията. Етикетирайте чашата с името на индивида със простуда.
  • Избягвайте хора с простуда. Избягвайте стеснен контакт с всеки, който има простуда.
  • Грижи се за здравето си. Здравословното хранене, спортуването, достатъчното сън и преодоляването на напрежението може да ви оказват помощ да се предпазите от настинки.
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР