Обидите и заплахите са всекидневни, но Оксана Пушкина - телевизионна

...
Обидите и заплахите са всекидневни, но Оксана Пушкина - телевизионна
Коментари Харесай

Депутатка от партията на Путин води самотна борба срещу домашното насилие

Обидите и заканите са всекидневни, само че Оксана Пушкина - телевизионна водеща, станала депутатка - остава решена да прокара закон, който дефинитивно обуздава домашното принуждение в Русия.

Избрана от листата на ръководещата партия " Единна Русия ", тя се сблъсква с враждебността на крайните консерватори, на православната черква и на преобладаващата част от депутатите в личното си партийно болшинство, които считат, че нейната " задача " влиза в несъгласие с обичайните полезности.

Затова тази 56-годишна жена счита, че самата концепция за закон за домашното принуждение ще зависи от волята на Владимир Путин, на който предишния четвъртък беше подложен въпрос по тематиката по време на годишната му конференция.

И съветският президент, запитан от човек, противопоставящ се на този законопроект, сподели, че има " смесени " усеща: " Не можеш да принудиш със мощ някого да те обича ", съобщи той, като сподели, че се опълчва " на всяко принуждение, в това число в фамилията, и, несъмнено, против дами и деца. Според него " актуалното законодателство " е задоволително за битка против съпрузи насилници: " Нека го обсъдим умерено обществено ", преди да вземем " дефинитивно решение ", заключи той.

View this post on InstagramA post shared by Oxana Pushkina (@opushkina) on Dec 24, 2019 at 8:00am PST

" Това е естествена, уравновесена позиция ", уточни Оксана Пушкина в коментар, изпратен на Агенция Франс Прес след конференцията, твърдейки, че " президентът в действителност поддържа това, което вършим " и отбелязвайки, че въпросът му е бил подложен от деятел, а не от публицист.

Важното е, че Оксана Пушкина е уверена, че подобен закон е нужен. " Осемдесет % от съветските фамилии се сблъскват с домашно принуждение ", акцентира за Агенция Франс Прес тази някогашна телевизионна звезда, чието предаване беше озаглавено " Женски истории ".

Русия не разполага със законова рамка, дефинираща термина " домашно принуждение ", нито с ограничения за отбрана на жертвите. И от 2017 година, с изключение на в случаите на сериозен рецидив, актовете на принуждение, осъществени в фамилна среда, бяха декриминализирани.

" На опашката след всички страни сме ", продължава депутатката, чийто яркозелен панталон, уместно колие и бяла тениска се открояват измежду тъмните костюми в Думата, долната камара на Народното събрание.
Страховити хора

Заедно с юристи и деятели, тя способства за проектозакон, който вкарва в съветското законодателство, непознати понятия като " заповед за премахване " от вкъщи на причинителя на принуждение. " Наистина спасяваме хората, това е задача ", споделя тя.

Преди възможен спор в пленарната зала, горната камара на Народното събрание - Съветът на федерацията, смекчи формулировките в законопроекта и го разгласява онлайн, с цел да събира отзиви. Мнозинството мнения в интернет са враждебни, осъждащи опита за разтрошаване на фамилиите.

Православната черква го дефинира като " несъответстващ с обичайните духовни и морални полезности на Русия ". Депутатката е получила и закани, а кабинетът й е покрит с имейли против напъните й. " Това са страховити хора ", споделя тя.

Все отново съгласно изследване на Общоруския център за проучване на публичното мнение ВЦИОМ болшинството руснаци са благосклонни към този закон. Подкрепата е 80 на 100 измежду дамите при едвам 57 на 100 измежду мъжете, като изключително отвратителна поредност от актове на принуждение през последните две години активизираха гражданското общество. Оксана Пушкина признава обаче, че съотношението на силите е неподходящо за него в Думата, където от 450 депутати има единствено 70 дами.

Промяна на поколението

Защитничка на правата на децата в Московски район, преди да стане депутатка, тя отстоява позицията си: " Отдавна съм в обществената сфера. Невинаги съм казвала общоприемливи неща, постоянно съм имала доста врагове ".

През 2017 година Владимир Путин поддържа закона, който декриминализира някои форми на принуждение, с претекст, че " безцеремонното вмешателство в фамилията е недопустимо ". " Още не сме съумели да убедим хората, които вземат решенията в тази страна, в частност президентската правна администрация ", съжалява Оксана Пушкина.

Каквото и да стане, " този законопроект (ще бъде) един от най-широко отразяваните в медиите в Русия, твърди депутатката. И " в случай че не бъде утвърден, това значи, че обществото не е готово да живее по друг метод ". Независимо от това измежду дамите е в ход смяна на поколенията, споделя тя: новото " чака уважението " на брачна половинка, до момента в който остарялото си споделяше: " Ще заставам с него, до момента в който ме убие "./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР