“Обичайно е лятно време гастроентеритният синдром да се среща по-често.

...
“Обичайно е лятно време гастроентеритният синдром да се среща по-често.
Коментари Харесай

Проф. Христова за летните вируси: Ако за два дни няма подобрение, потърсете лекарска помощ

“Обичайно е лятно време гастроентеритният синдром да се среща по-често. Той се предизвиква освен от вируси, само че и от чревни бактерии. Има няколко вируса и бактерии, които излизат на напред във времето. За тях е належащо да си мием ръцете. За множеството от тях болният човек е източник на болестта и със нечистите си ръце той замърсява повърхности, храни, води, а посредством тях се заразяват здравите хора “. Това изясни пред bTV проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

“Има вируси, които предизвикват гастроентерити, и то най-вече при деца до пет години – каквито са ротавируси, норовируси, които обаче са най-вече със зимна сезонност, само че не изчезват през годината “, уточни още тя.

„ Има вируси, които участват по-често през късна пролет, лято, ранна есен, които предизвикват най-общо диария, гадене и повръщане, изнемощялост, за няколко дни обаче минават “, изясни проф. Христова.

„ Разбираме, че сме инфектирани по многократните изхождания, които става все по-редки и воднисти. Те нерядко са придружени от гадене, повръщане и температура, обща изнемощялост и липса на вкус “, добави още тя.

„ Има храни, които в случай че са оставени отвън хладилни условия, се скапват. Винаги в тях може да остане някаква салмонела и когато са отвън ледник, тази салмонела се развъжда и предизвиква салмонелоза, което е тежко заболяване. Много е значимо какво консумираме, когато сме на открито “, разяснява проф. Христова.

Тя добави, че не би трябвало да забравяме за измиването на ръцете си даже когато ни почерпят с нещо. Както и да внимаваме от какви витрини си купуваме храна, тъй като има заплаха и от стафилококов енетероктоксин в топлото време.

„ Особено незабавно е, когато става въпрос за деца. Колкото са по-малки са децата, толкоз по-бързо се дехидратират – губят вода и електролити и бързо се стига до животозастрашаващи обстановки. Когато има прекомерно чести изхождания в границите на 24 часа, обезателно би трябвало да се потърси лекарска помощ, а от време на време се постанова и хоспитализация – за един, два, три дни. За да се рехидратира детето и да се върнат електролитите. При по-възрастните има повече време за деяние. Повечето от тези болести се самоограничават за два-три дни. Ако за два дни няма усъвършенстване на положението, обезателно да се потърси лекарска помощ и надлежно лекуване “, посъветва проф. Христова.

„ Трябва да оставим стомашно-чревният тракт да почива, да няма интензивно хранене. Можем да вземем и деен въглен и медикаменти, които потискат имунитета на чревния тракт. Трябва да се одобряват и доста течности “, изясни още тя.

От думите ѝ стана ясно, че случаите на ковид стават все по-малко.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР