Космическото пространство е нещо, което всеки ден може да ни

...
Космическото пространство е нещо, което всеки ден може да ни
Коментари Харесай

Обсерваторията в Рожен - възможност да видиш невидимото

Космическото пространство е нещо, което всеки ден може да ни изненада с нещо ново, няма застой. Това показа в предаването " Туризмът на Фокус " с водещ Ася Александрова , шефът на Националната астрономическа обсерватория доктор Никола Петров. 

“Астрономията има място за развиване. Така че ползата към научните проучвания и научната работа не води до замогване, само че несъмнено удоволствието от това да видиш невидимото и вероятно ентусиазмът пък да си пръв в едни или други проучвания - сигурно е нещо, което по този начин буди упоритостта за работа ".

Националната астрономическа обсерватория в Рожен е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите. Историята й в самото начало е “измъчена ", “защото е било належащо да се вложат напъните в действителност на доста хора, които са били с една доста ясна устременост в региона на астрономията и част от физическите проучвания, които са в тази област. Може би още, не може би, началото на 60-те години се подема един подобен диалог за това, че България - като една почтена страна от Европа - би трябвало да има и почтена обсерватория, с която да може да се ангажира със актуалните научни проучвания в региона на астрономията. И години наред въпреки всичко нашите прародители са стигнали до да я назовем успеха да извоюват това да има финансиране за един подобен сходен обект ", изясни той

Роженската обсерватория, обезпечава наблюдаване на необятен клас астрономически и астрофизически задания.

“Това значи, че обезпечава необятен кръг от наблюдения: Слънце, Слънчева система, метеорити, комети, наблюдаване на спътниците на огромните планети, проучване на изкуствени спътници към Земята, звезди, които са двойни системи – две слънца обикалящи една към друга, или няколко слънца, или големи звездни конгломерати, звездни купове наброяващи над 1 милион звезди, всичките те в общо звездно семейство, останки на свръхнови, експлоадирането на свръхнови звезди ", описа доктор Петров.

Що се отнася до визитите в обсерваторията, “то тя е отворена за посетители от 1 март до началото на юни, от четвъртък до неделя в това число – четири дни, всеки ден от 10.00 до 16.00 часа на кръговиден час одобряваме гости и туристи, което включва отиваме и посещаване на най-големия ни телескоп, обясняваме за това какво е нашата обсерватория, с какво се занимаваме, несъмнено отговаряме на въпроси, в случай че има такива. А през лятото само и единствено от юни до края на септември единствено вторник е нашият почивен ден. Посещенията са единствено денем – това не включва наблюдаване, само че един диалог и запознаване с астрономията на място ", допълни директорът на Националната астрономическа обсерватория.

Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР