Обичайният ви навик да ядете препечен хляб за закуска, обяд

...
Обичайният ви навик да ядете препечен хляб за закуска, обяд
Коментари Харесай

Никога не яжте прегорели филийки хляб

Обичайният ви табиет да ядете изгорял самун за закуска, обяд или вечеря може да аргументи забележителна щета на вашето здраве, споделя онкологът Робърт Томас пред Mirror. Желателно е да избягваме препечените хрупкави картофи, както и прекомерно препечените, стигнали до прегоряване, филийки самун. И двете съдържат рисково високи равнища на химикали, които са пагубни за човешкото здраве, разяснява експертът. Химикалът, който е потвърден канцероген, се образува от реакцията сред аминокиселините, захарите и водата, които се съдържат в картофите и хляба, когато са изложени на температура над 120 градуса по Целзий.

Специалистът изяснява, че готвенето на нишестени и сладки храни при високи температури води до образуването на токсични съединения, наречени акриламиди. Те могат да увредят ДНК и да усилят риска от развиване на рак. Лекарят отбелязва, че колкото по-тъмна е кората на хляба, толкоз по-опасен е той за здравето. Той прикани хората да спрат да ядат прегорели препечени филийки. Акриламидът самичък по себе си е невротоксин, което значи, че когато се приема в огромни количества, той предизвиква увреждания в мозъка, водещи до разрушение на нервните кафези, изяснява докторът. Високите му равнища в организма могат да причинят уязвимост, мравучкане и изтръпване на горните и долните крака. Могат да се появят и проблеми с равновесието и двигателната съгласуваност, написа " Ретро ".

Изследванията потвърждават, че акриламидът е съединяване, което предизвиква рак на храносмилателния тракт. Той е вещество, което се отсрочва в тъканите за доста дълго време и има способността да се свързва с ДНК, което води до разновидности в клетките. Акриламидът има и неподходящо влияние върху сърцето и провокира възпаления в целия организъм.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР