Обичате да похапвате зеле и питка, а защо не опитате

...
Обичате да похапвате зеле и питка, а защо не опитате
Коментари Харесай

Питка с прясно зеле

Обичате да похапвате зеле и питка, а за какво не опитате тази рецепта за топла питка с заряд от прясно зеле, ще останете сюрпризирани

Необходими Продукти

● прясно зеле - 1 кг
● яйца - 4 бр.
● лук - 1 огромна глава
● домати - 2 бр. настъргани
● копър - нарязан на ситно
● сол
● черен пипер
● червен пипер
● чубрица
● дафинов лист

за тестото


● прясно мляко - 300 мл
● захар - 1 ч.л.
● квас - 7 г суха
● брашно - 150 г
● яйца - 1 бр.
● сол - 1 ч.л.
● масло - 60 г разтопено
● брашно - 400 г
● жълтъци - 1 бр. за намазване

Начин на подготвяне

В огромна купа слагаме 300 мл топло прясно мляко. Добавяме 1 ч.л. захар, 7 г суха квас и 150 г брашно. Разбъркваме хубаво с телена бъркалка. Покриваме със стреч фолио и оставяме на топло да втаса за 30 минути.

След като втаса прибавяме 1 яйце, 1 ч.л. сол, 60 г разтопено краве масло и 400 г брашно. Замесваме меко тесто, покриваме със стреч фолио и оставяме да втаса за час.

Сваряваме 4 яйца за 10 минути, белим, нарязваме на дребни кубчета и оставяме в паница. В тенджера запържваме една огромна глава лук, нарязана на ситно.

Добавяме нарязаното прясно зеле, ситно нарязан копър и настъргани два домата. Овкусяваме със сол, черен и червен пипер, чубрица и дафинов лист.

Задушаваме за 5 минути, по-късно прибавяме нарязаните яйца и готвим още 20 минути. Оставяме да се охлади.

Тестото разточваме в правоъгълна форма. Внимателно го слагаме върху хартия за печене. В едната половина слагаме плънката и с лъжица разпределяме отмерено на всички места, като краищата оставяме непокрити.

Другата част разрязваме на лентички и сплитаме на плитки. Първата и последната лента лента би трябвало да са малко по-широки.

Прихлупваме края по дължина върху зелето. Поставяме първата и последната лента върху непокритото с плънка тесто и притискаме леко краищата. По този метод затваряме плънката в профил.

Поставяме плитките, като краищата подпъхваме изпод. Поставяме в тава, покриваме с забрадка и оставяме да втаса за 20 минути.

Намазваме с жълтък и печем питката на 180 градуса за 40-45 минути в авансово загрята фурна.

Питката с прясно зеле е доста вкусна.

Инфо: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР