Обичате баници, нали? Има ги от всякакъв вид – и

...
Обичате баници, нали? Има ги от всякакъв вид – и
Коментари Харесай

Не случайно се кацва „Царица“. Децата ми обожават тази баница, правя им я всяка неделя

Обичате баници, нали? Има ги от всевъзможен тип – и със сирен или извара, и със спанак или коприва, и с кайма, както и с тиква, ябълки и какво ли още не… Тук обаче ще ви дадем рецепта по какъв начин да приготвите така наречен „ царска баница “ –
едно същинско кулинарно прелъщение, отговарящо на главните условия: да не е тестива и тънка, само че да се „ вдигне “ при приготвянето й. И по този начин, действате по следния метод: разбивате 4 яйца в купа и прибавяте 4 с.л. кисело мляко,
в което авансово сте разрушили до кипене ½ ч.л. сода бикарбонат, 2 с.л. брашно и 350 г настъргано сирене. Разбърквате усърдно тази плънка и прекосяваме към идващия стадий.

В обособени купи сипвате 130 мл олио (или зехтин) и 150 мл вода. Намазвате щедро с лой /от първата купа/ уместно подбрана кръгла тава (диаметър 24 см е подобаващ за случая), на чието дъно полагате 2 набрани кори – от общо 500-те г закупени кори за баница – и ги напръсквате с вода от другата купа. Върху тях полагате от 2 броя набрани кори една до друга и ги намазвате щедро с лой. Сега изсипвате и размазвате отмерено ⅓ от плънката.
След това повтаряте процедурата до изчерпването на всички кори (обикновено 14 броя в опаковка от ½ кг). Най-отгоре завършвате с кори, върху които изсипвате останалата лой. Сега нарязвате суровата баница на квадрати, употребявайки изострен нож и я заливате с 200 мл прясно мляко – повдигайки леко краищата на баницата, позволявате на заливката да проникне до дъното на тавата.

Сега е време за печене: загрявате фурната авансово до 180˚С и поставяте тавата в нея. Печете до приемане на кафяв тен. (Тъй като баницата се „ подвига “, то налага се тавата да не е плитка).
Междувременно, контролирате температурата на фурната; в случай че долната е по-силна – слагате тавичка с вода в нея; в случай че горната е по-сила – употребявате алуминиево фолио. Така ще осигурите равномерното изпичане на баницата.
Един сполучлив метод да проверявате дали баницата е добре опечена е да я промушвате периодичен с бамбуково шишче – когато по него престане на залепва тесто – значи баницата е подготвена и я изваждате от фурната.

Сега я задушавате с забрадка и я обръщате за към 10-ина минути върху 3 купички, сложени в триъгълник. Продуктът, който получавате е апетитен и доста апетитен. Да ви е сладко!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР