Обичаните приказни герои от „Тримата братя и златната ябълка“ отново

...
Обичаните приказни герои от „Тримата братя и златната ябълка“ отново
Коментари Харесай

Възстановяват куклените детски представления в храма на Мелпомена в Търново

Обичаните приказни герои от „Тримата братя и златната ябълка“ още веднъж ще оживеят на сцената на Музикално-драматичен спектакъл „Константин Кисимов“ във Велико Търново. През 2014 година известната приказка беше превърната във фолклорен театър с национални претекстове и въодушевление, а в този момент трупата възвръща спектакъла. Куклената режисура е подобаваща освен за деца, само че и за възрастни. Нейното показване пред търновската аудитория ще бъде на 28 октомври от 11 часа на Камерна сцена. Сценографията е готова по този начин, че представлението да бъде мобилно и да се играе освен в постройката на театъра, а и в детски градини и учебни заведения отвън и във Велико Търново, съобщи шефът Васил Вълчев. Цветният театър е дело на младия режисьор Даниела Христова, която работи в кукления спектакъл в Добрич и има повече 15 сложени спектакъла зад тила си.

Тя предлага една по-различна трактовка на известната приказка. Според нейния прочит водеща е тематиката за любовта. „Чрез представлението се стараем да покажем на децата, че не би трябвало да се отхвърлят от нищо, с цел да завоюват най-ценното в живота. А то не е нито злато, нито скъпи съкровища, а любовта. Сигурна съм, че децата ще се забавляват доста и даже ще се припознаят в някои от основните герои“, показа Даниела Христова. По нейните думи драматизацията е подобаваща за деца на възраст от 4 до 11 години.
Драматизацията е на Мирослав Стоилов. Над сценографията е работила Христина Стоилова, а истинските кукли са правени в ателиетата на МДТ особено за този театър. Музиката също е писана за тази режисура, а неин създател е Владимир Джамбазов.

На три актриси, които са част от трагичната натрупа на театъра, са поверени другите функции в приказката. С предизвикването да играят с кукли за повторно повече от сполучливо се оправят Силвия Шекилова, Лиляна Борисова и Стефка Петрова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР