Обградени сме от лъжи, но това, което повечето повечето от

...
Обградени сме от лъжи, но това, което повечето повечето от
Коментари Харесай

10 факта за лъжата, които вероятно не знаете

Обградени сме от неистини, само че това, което множеството повечето от нас си мислят, че знаят за тях, е най-вероятно – познахте, неистина. Ето 10 обстоятелството за лъжата, които може да ви изненадат. 

1. Не можете да познаете по очите дали някой лъже

Лъжецът в никакъв случай не те гледа в лицето, а очите му шарят. Това е едно от най-разпространените убеждения, и е изцяло неправилно. Психолозите оферират солидни доказателства за това, откакто изследват видеозаписи на хора, които лъжат и на такива, които споделят истината. Те са следили какъв брой постоянно едните и другите гледат наляво и надясно, създавайки резултата за „ шарещ взор ”. Не е открита измерима разлика сред хората, които лъжат и тези, които споделят истината.

2. Никой до момента не е основал детектор на лъжата, който в действителност да работи

Въпреки обстоятелството, че има съдилища, в които така наречен „ детектор на лъжата ” се приема като доказателство, има доста образци за това какъв брой е елементарно да заблудиш множеството детектори. Всъщност всичко, което те мерят, са стресът и тревогата – и като се има поради какъв брой опитни лъжци са спокойни напрегнат и какъв брой хора са нервни единствено поради процедурата – това не може да ни каже доста. Според някой функционалният магнитен резонанс може да се употребява за засичане на неистини, само че има свидетелства, че използването на транскраниална магнитна стимулация може да накара хората да лъжат повече, в сравнение с нормално.

3. Лъжците постоянно заблуждават и себе си

Въпреки че измамниците и самохвалковците постоянно наподобяват транспарантни в очите на другите, доста евентуално е те да заблуждават и самите себе си. Изследване, оповестено през 2011 година, демонстрира, че хората, които преписват на проби, са склонни да надценяват качествата си – макар че знаят, че са преписали. С други думи, да заблудиш себе си не е по-трудно, в сравнение с да заблудиш останалите.

4. Обикновено хората лъжат, когато са притиснати с времето

Лъжата рядко е съзнателно зло. Повечето хора лъжат, когато би трябвало да вземат бързо решение и нямат време да помислят за обществените последици от лъжата. Според психическо изследване, оповестено предходната година, хората, от които се желае да вземат мигновено решение постоянно ще излъжат в собствен интерес. Психологът Шаул Шлави от Амстердамския университет го формулира по този начин: „ Когато хората работят бързо, те се пробват да създадат всичко, което могат, с цел да си обезпечат облага – в това число и да нарушат етическите правила и да излъжат. Когато имат повече време да размислят, това кара хората да понижат лъжите и да се въздържат от машинация. ” Като имаме поради ненормалния времеви напън в търговията и стоковата борса, това изобретение хвърля много светлина върху неотдавнашните стопански събития.

5. Средностатистическият американец (и евентуално освен той) лъже най-малко един път на ден – и има вяра, че през множеството време ще му се размине

В проучване, което запитва американците какъв брой пъти дневно лъжат, междинният отговор е „ един път дневно ”. Друго проучване, извършено още веднъж в Съединени американски щати, разкрива, че в 56% от времето интервюираните са уверени, че могат да се измъкнат. Същото проучване демонстрира, че протестантите са сигурни, че лъжата ще им се размине през 55% от времето, до момента в който мюсюлманите да вземем за пример считат по този начин единствено в 47% от времето.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР