Обезщетенията за безработица скочиха с 50% за година заради коронавируса

...
Обезщетенията за безработица скочиха с 50% за година заради коронавируса
Коментари Харесай

Обезщетенията за безработица скочиха с 50%, Пловдив сред пър...

Обезщетенията за безработица скочиха с 50% за година поради ковид и ограниченията, свързани с него. Кризата с COVID-19 е нанесла най-сериозен удар върху пазара на труда в столицата. Веднага след София се подреждат Пловдив, Бургас, Варна и Благоевград, където са съсредоточени и огромен брой обезпечени лица, излиза наяве от разбор на Националния застрахователен институт (НОИ).

Малко повече от седмица след първото затваряне Пловдив беше белязан с огромни опашки от безработни пред Бюрото по труда. В първите дни постройката безусловно беше обсадена от близо 300 души. При последващите затваряния на бизнеси, освободените чиновници бяха по-малко.Така разноските за погашение на парични компенсации за безработица през 2020 година за страната са стигнали 658,6 млн. лева или това е нарастване с 234,1 млн. лева за година.

Най-засегнати от последствията от ограниченията за превъзмогване на пандемията са били служащите с нескончаем стаж. Масово от работното си място са били освобождавани чиновници със стаж над 15 години, незабавно след тях се подреждат трудилите се сред 3 и 7 години. Сред съкратените в Пловдив беше и сервитьорът Ангел Нестеров, който за 30 години стаж нито един път не е оставал без работа.

Запазила се е наклонността профилът на новите безработни да е жена със приблизително обучение, чукнала петдесетака. Това се дължи на обстоятелството, че дамите са по-слабо показани в заетостта като цяло и по-често са наемани в областта на услугите – бранш, който беше мощно обиден от ограничаващите ограничения. Въпреки това рецесията е усилила в по-голяма степен риска от безработица измежду младежите, проучват от Национален осигурителен институт.

Всеки трети освободен чиновник на ден е получавал обезщетение сред 15 и 25 лева Не е дребен и делът на тези, които са взимали минималните пари – по 12 лева (33%). Едва 5% от неработещите са съумели да се домогнат до оптималната сума от 74,29 лева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР