Обезщетението за втората година от майчинството ще бъде 780 лева,

...
Обезщетението за втората година от майчинството ще бъде 780 лева,
Коментари Харесай

Обезщетението за втората година от майчинството ще бъде 780 лева, реши НС

Обезщетението за втората година от майчинството ще бъде 780 лв., реши дефинитивно Народното събрание, гласувайки бюджета на Държавното публично обезпечаване. Обезщетението влиза в действие със задна дата от началото на годината.

Минималният застрахователен приход се приравнява на минималната заплата от 780 лева, взеха решение дефинитивно депутатите. Максималният месечен размер на осигурителния приход остава 3400 лв..

Мнозинството отхвърли настояването на Българска социалистическа партия минималната работна заплата да бъде увеличена до 850 лв.. " Това наше предложение визира към половин милион българи - работещи небогати ", съобщи от парламентарната естрада водачът на социалистите Корнелия Нинова, обръщайки се към болшинството с думите " самозвани евроатлантици ".

От ПП-ДБ дадоха отговор, че такава ще бъде формулата от началото на идната година, само че " не е почтено по отношение на бизнеса смяната да се прави в средата на актуалната ".

В частта по разноските депутатите одобриха да се покачат изискуемите възраст и застрахователен стаж при пенсиониране за работещите при изискванията на трета категория труд, да се усили с 12% и минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст по Кодекса за обществено обезпечаване от 467,0 лева на 523,04 лева месечно.

Народните представители одобриха и да се усили оптималният месечен размер на обезпечените вземания, изплащани от фонд „ Гарантирани вземания на служащите и чиновниците “ от 1775 лева на 1950 лева,

В ДОО е планувано да се резервира минималният дневен размер на компенсацията за безработица - 18,00 лева и оптималният дневен размер – 85,71 лева и да се резервира размерът на еднократната помощ при гибел на обезпечено лице – 540 лева

По-рано депутатите утвърдиха дефинитивно, която ще разполага с малко над 7 милиарда лв..
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР