Обезпокоителен сигнал за изплували мъртви шарани във водите на езерото

...
Обезпокоителен сигнал за изплували мъртви шарани във водите на езерото
Коментари Харесай

Над 100 мъртви шарани изплуваха в езерото Рабиша

Обезпокоителен сигнал за изплували мъртви шарани във водите на езерото Рабиша подадоха риболовци и хора от село Рабиша. Необичайното събитие е видяно от фенове риболовци на 25 и 26 май, които виждат измрели огромни шарани, измежду които доминира женския шаран, от 1,5 до 10-12 кг. Изброените мъртви риби са над 100.
Кметът на село Рабиша Диляна Костова получава голям брой сигнали и сигнализира институциите. Вследствие на това е осъществена незабавна инспекция от екип на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Монтана, взаимно с Регионална лаборатория - Монтана към Изпълнителна агенция по околна среда. На място е установено, че локални риболовци са забелязали от към седмица към 15 броя едри мъртви риби - само и единствено от типа шаран, с величина от 2 до 5 кг. Водата на язовира е бистра и транспарантна, без съществуване на неприятни миризми и забележими следи от замърсяване. Взета е водна проба за разбор, като полевите измервания са в нормите. “ - се споделя в бюлетина на Регионална инспекция за опазване на околната среда -Монтана.
"Констатирани са единствено шарани, без друга дребна риба, което съгласно мен изключва бракониерски разновидности с ток, тъй като се унищожава и друга риба, те не могат да изберат единствено шарана, което е доста необичайно. Звъннахме на ИАРА и те споделиха, че ще прегледат случая и ще открият какво е. Местните хора споделят, че всяка заран по 10-15 шарана водата изхвърля. Честно казано над 100 бройки са. В множеството случаи са женски. Дали е обвързвано с размножителния интервал, тъй като този размножителен интервал беше доста чудноват, не можа хайверът да се хвърли обикновено, може би от секване на времето, за мен най-правилното е, в случай че се вземе риба и се изследва. ", изясни рибарят Светослав Димитров, който е мощно смутен от нарушеното екологично положение на сладководното езеро Рабиша.
Подобен развой в подобен огромен мащаб не е следен. Местните хора се надяват това да е вид на натурален асортимент на рибата и да е обвързвано с размножителния интервал и отслабената им имунна система.
От регионалната дирекция по сигурност на храните- Видин ни дадоха отговор, че мъртвата риба е изпратена в лабораторията на Централния Ветеринарен Медицински Институт в София и до два дни се чакат резултати от проучванията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР