Обезглавена и уязвима, ЧВК “Вагнер е изправена пред несигурно бъдеще,

...
Обезглавена и уязвима, ЧВК “Вагнер е изправена пред несигурно бъдеще,
Коментари Харесай

Какво е бъдещето на ЧВК Вагнер след смъртта на Пригожин

Обезглавена и уязвима, ЧВК “Вагнер ” е изправена пред нестабилно бъдеще, разяснява “Ню Йорк таймс “.

Изданието проучва, че в миналото мощната съветска частна военна компания, изпаднала в недружелюбност пред Кремъл след юнския бунт, от предходната сряда, когато Пригожин почина в самолетната злополука, е изпаднала в още по-голямо положение на несигурност. Сега главният въпрос, който поражда, е дали ЧВК “Вагнер ”, която Пригожин изграждаше близо десетилетие, до момента в който не я трансформира в световна империя, от която печелеше Москва, а и самият той, няма в последна сметка да си отиде с него.

Според американски и западни публични лица, представени от изданието, в Кремъл обмислят способи по какъв начин да слагат “Вагнер ” под по-голям надзор държавен надзор, само че към момента не са решили дефинитивно какво да вършат с групата. Малко евентуално е Русия да реши да се лиши от сходни подготвени бойци, а също и от геополитическите връзки и настоятелен ползи, култивирани от Пригожин във времето след 2014 година Все отново “Вагнер ” работи в минимум 10 страни, разяснява “Ню Йорк таймс ”.

Но да се откри метод да се обезврежда въоръжена организация, която се оказа една от най-големите закани за 23-годишното ръководство на Путин, и по едно и също време с това да се запазят боеспособнстта и интернационалните ѝ връзки, е комплицирана задача, изключително предвид на от дълго време тлеещата злост сред частната военна компания и съветското военно управление, добавя изданието.

Съединени американски щати и съдружниците желаят да обезпечат дълготрайна военна помощ на Украйна, с цел да покажат западната решителност, написа в. “Уолстрийт джърнъл ”.

Вестникът отбелязва, че държавното управление “Байдън ” и европейските съдружници обмислят проекти за дълготрайна военна помощ за Украйна, която да направи невероятно за Русия да завоюва на бойното поле и да убеди Кремъл, че желанието на Запада да поддържа Киев няма да отслабне ни минимум.

Но западните старания за подкрепяне на Украйна са затруднявани от дефицит на въоръжение, което да бъде предоставено, както и от вътрешнополитически разногласия, разяснява “Уолстрийт джърнъл ”.

Битка за попълване на бюджета на Европейски Съюз с още 86 милиарда евро по искане на Брюксел слага под подозрение финансирането на Украйна, написа в. “Файненшъл таймс ”.

Изданието прецизира, че разногласия и терзания измежду страните членки поради възходящото напрежение върху националните бюджети заплашват притока на финансова помощ за Киев. Брюксел желае да му бъдат отпуснати още 86 милиарда евро, посредством които, от една страна, да облекчи натиска върху своя бюджет, и от друга, посредством тях да бъде обезпечена финансова помощ за Украйна за период от четири години.

Според събеседници на изданието обаче страните членки са разграничени по въпроса, което е породило апели за понижаване на желаната сума и даване на европейските столици на повече време за обсъждане на настояването.

Путин, очернен от гибелта на Пригожин, е призоваван да му провежда заравяне с военни почести, написа американският в. “Вашингтон пост ”.

Изданието добавя, че през вчерашния ден от Кремъл са декларирали, че организацията на погребенията на Пригожин, наемническия пълководец Дмитрий Уткин и другите членове на “Вагнер ”, починали при самолетната злополука предходната сряда, значително е работа на фамилиите на жертвите. Коментарът бе изработен, откакто хардлайнери от патриотичния набор желаеха Пригожин да бъде заровен с цялостни военни почести, което вестникът дефинира като следващият знак за поляризация в Русия, обвързвана с войната в Украйна.

По думите на представителя на Кремъл Дмитрий Песков още не е взето решение за погребенията и дали президентът Владимир Путин ще участва на тях. Всички тези витаещи въпроси, които към момента не са получили явен отговор, хвърлят светлина върху нестихващото разделяне измежду съветския хайлайф по тематиките, свързани с войната, и заплахата, която крият твърдолинейните поддръжници на по този начин наречената специфична военна интервенция от средите на “турбо патриотите ”, които упорстват за по-твърди дейности против Украйна.

Докато в Кремъл претеглят рисковете от евентуални политически безредици, ако Путин реши да не отдаде на Пригожин и “Вагнер ” нужната респект, полагаща се на “герои ”, кремълските пропагандисти заливат публичното пространство с разнообразни версии за аргументите за гибелта на Пригожин, като явно задачата е да разсеят съмненията на съветското общество, че наемническият водач не е умрял просто при акцидент, а е бил целеустремено премахнат с директното или индиректно присъединяване на Кремъл.

Повечето пропагандисти упрекват Украйна и западните разузнавания, а съгласно друга версия причина за гибелта на Пригожин и хората му може да е станало “небрежното отношение на “Вагнер ” към боеприпасите ”.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР