Обединеното кралство ще определи руската Вагнер за терористична група, отваряйки врата за наказателно преследване

...
Обединеното кралство е готово да класифицира руската наемническа група Вагнер
Коментари Харесай

Обединеното кралство е готово да класифицира руската наемническа група Вагнер като терористична организация, ход, който ще отвори вратата за наказателно преследване на нейните членове и поддръжници.

Решението – което поставя организацията в същата категория като Ал Кайда, ISIS и Боко Харам – идва с отслабването на групата и правителството на Обединеното кралство е изправено пред въпроси защо отне толкова време да я забрани.

Шефът на Вагнер Евгений Пригожин и полевият командир на групировката Дмитрий Уткин загинаха миналия месец при, според западни служители, умишлена самолетна катастрофа, два месеца след като Пригожин организира краткотраен бунт срещу Кремъл, най-голямата заплаха за властта на руския президент Владимир Путин в повече от две десетилетия.

Повечето експерти по сигурността се съмняват, че Вагнер ще оцелее в сегашната си форма без Пригожин, но това не попречи на Обединеното кралство да се противопостави на групировката.

В изявление от сряда Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство заяви, че определянето ще направи „незаконно членството или подкрепата на Wagner Group“ и наказуемо с до 14 години затвор. Списъкът също така ще забранява популяризирането на групата, организирането или изказването на нейни срещи и показването на нейното лого публично.

„Те са терористи, ясно и просто – и тази заповед за забрана показва това ясно в законодателството на Обединеното кралство. Вагнер е участвал в грабежи, изтезания и варварски убийства. Нейните операции в Украйна, Близкия изток и Африка са заплаха за глобалната сигурност“, каза министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Суела Браверман в изявлението. Заповедта все още трябва да бъде приета в парламента.

Включването в списъка на терористите също ще позволи на правителството да конфискува имуществото на Вагнер, което може да проправи път за украинците, които искат да съдят Вагнер за обезщетение чрез британската съдебна система.

През ноември адвокатска кантора от Обединеното кралство започна дело срещу Вагнер от името на украински бежанци, живеещи във Великобритания, търсейки обезщетение за щетите от руската агресия.

„Не е достатъчно“, за да санкционира Вагнер

Правителството на Обединеното кралство санкционира Вагнер миналата година, описвайки го тогава като „руски наемници, за които се твърди, че имат за задача да убият президента Зеленски“.

Но тя беше под натиск от месеци да определи групата като терористична организация. Парламентарен доклад заключи през юни, че правителството е „подценило и подценило“ дейностите на Вагнер в продължение на почти 10 години и е било „забележително самодоволно“ относно ролята на наемническите групи.

В доклада изрично се казва, че не е достатъчно да се санкционира Вагнер и че правителството трябва да го забрани като терористична група.

Много от западните съюзници на Украйна наложиха санкции на Вагнер и неговите висши служители. Но изглежда, че тези санкции са имали само ограничено въздействие върху операциите на групата наемници в Украйна и в няколко държави в Африка.

Министерството на финансите на САЩ определи Wagner като „транснационална престъпна организация“ през януари.

Администрацията на Байдън обмисляше да определи групата като чуждестранна терористична организация, но досега не е направила това. Двупартийна група от членове на Конгреса призова за определянето.

През февруари Европейският съюз добави Вагнер към своя глобален режим на санкции за правата на човека.

Литва и Естония класифицираха групата като терористична организация. През май френският парламент прие резолюция, призоваваща ЕС да добави Вагнер към списъка на ЕС с терористични групи.

Правителството на Обединеното кралство се надява, че включването на Вагнер в списъците ще окаже допълнителен натиск върху групата в момент, когато бъдещето й вече е много несигурно.

Години наред Кремъл отричаше съществуването на Вагнер. Но Вагнер успява да осигури няколко символични победи за Русия при нападение срещу Украйна, особено в ожесточените битки около украинския град Бахмут. Групата стана по-видима и самият Путин наскоро призна, че е финансирана от руската държава.

Силата на Вагнер започна да намалява в края на пролетта и през лятото, докато Кремъл се опитваше да ограничи нарастващото влияние на Пригожин. Когато Пригожин заповяда на хората си да тръгнат към Москва в края на юни, съдбата му изглеждаше решена. Групата беше официално заточена в Беларус, след като краткотрайният бунт приключи и Пригожин повече или по-малко изчезна от общественото внимание.

Сега Кремъл ще трябва да реши какво да прави по-нататък с групировката – дали да я легализира и да я направи част от руските въоръжени сили, или да я остави да продължи под някаква друга форма. Не е ясно дали обявяването за терорист ще окаже влияние върху това решение.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР