Обединен регистър за академично признаване на висше образование в чужбина

...
Обединен регистър за академично признаване на висше образование в чужбина
Коментари Харесай

Висшето в чужбина – в регистър на МОН

Обединен указател за академично признание на висше обучение в чужбина предлага Министерството на образованието и науката. Проектът за изменение и допълнение на наредбата, която урежда тези процедури, е оповестен за публично разискване на уеб страницата на МОН.

В момента Националният център за информация и документи (НАЦИД) поддържа три регистъра: на издадените удостоверения за академично признаване; на обезсилените удостоверения за академично признаване; на отводите за академично признание. Целта им е да дават информация за процедурите за признание на висше обучение, добито в задгранични висши учебни заведения. Проверката на един човек във всеки един от тези регистри основава ненужна административна тежест, както и риск от пропуски.
 Университетите ни образоват от ден на ден чужденци
Университетите ни образоват от ден на ден чужденци

Почти 60% от бъдещите медици у нас са от други страни

С плана се предлага да се добавят и променят настоящи разпореждания, с цел да се сътвори единен Регистър за академично признание, както и да се отстранят някои несъответствия с нормативната уредба в региона на електронното ръководство.

Част от данните ще бъдат обществени, само че достъпът до удостоверенията за признание на висше обучение ще е самостоятелен. Предвижда се подобен да имат и съответни държавни органи или други лица, които по силата на нормативен акт могат да изискват даването на удостоверения, свързани с академичното признание. Промените ще улеснят български жители, непознати жители и чужденци с предоставена интернационална протекция.

Новите разпореждания ще бъдат от употребява и на държавни органи, евентуални работодатели, висши учебни заведения, които имат право да получат достоверна информация за сходството на тапия с условията на нормативната уредба на Република България.

Създаването на единен указател ще окаже удобно влияние по повод подготовката на бъдещи потвърдено квалифицирани от висшите учебни заведения в чужбина, участници в пазара на труда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР