Обърнат плодов сладкиш с карамел - ще впечатлите всички на

...
Обърнат плодов сладкиш с карамел - ще впечатлите всички на
Коментари Харесай

Обърнат сладкиш с карамел

Обърнат плодов сладкиш с карамел - ще впечатлите всички на масата с него

Необходими Продукти

● захар - 450 г
● канела - 1 к.л.
● компот от праскови - 1
● брашно - 300 г
● орехи - 200 г ситно смлени
● сода бикарбонат - 1 к.л.
● бакпулвер - 1
● яйца - 5 бр.
● ром
● есенция ром

Начин на подготвяне

1. На дъното на тава се карамелизира 150 г захар с 1 к.л. канела. Когато карамелът е подготвен, тавата се смъква от огъня.

2. След като карамелът изстине, върху него се подреждат плодове от компот.

Традиционно се прави с компот от праскови, само че може да се размени с компот от кайсии, компот от череши или вишни (без костилки), с ананас, с круша, също и с пресни череши, ябълки. Пресните череши, на които са махнати костилките, могат да постоят за 10 минути в ром или ликьор Амарето, чиито бадемов мирис отлично пасва на черешите.

3. Върху плодовете се изсипва примес от: 5 яйца разрушени с 300 г захар (докато удвоят размера си и сместа побелее), 300 г пресято брашно, 200 г смлени орехи, 1 к.л. сода бикарбонат и 1 бакпулвер.

4. Пече се в авансово загрята на 180 градуса фурна до подготвеност (около 30 мин).

5. Изпеченият ретро сладкиш се обръща в паница, до момента в който е топъл, и с лъжица се залива със сиропа на компота, в който може авансово да се добави малко ром или есенция ром.

Ако сладкишът се прави с пресни плодове, би трябвало да приготвите в допълнение захарен сироп от 500 мл вода, 5-6 супени лъжици захар и малко ром/ликьор/есенция.

Обърнатият сладкиш с карамел може да се сервира посипан с пудра захар или с топка ванилов сладолед и да се украси с мента.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР