О стровната държава в южната част на Тихия океан Тонга

...
О стровната държава в южната част на Тихия океан Тонга
Коментари Харесай

Първи случай на COVID-19 в тази страна

О стровната страна в южната част на Тихия океан Тонга заяви за първия си случай на COVID-19 в петък, което подтикна хиляди да се имунизират на фона на предизвестията за народен локдаун, заяви Си Ен Ен ().

Тонга беше една от дребното страни, които не бяха записали нито един случай на смъртоносната болест от началото на пандемията. Но в петък министър председателят Похива Ту'и'онетоа удостовери

първия позитивен случай – човек, който дошъл от Нова Зеландия .

Заразеният пасажер дошъл в Тонга в сряда, откакто изхвърчал от Крайстчърч.

Пътникът е бил изцяло имунизиран, пробата му е негативен в Нова Зеландия преди заминаването на полета и е бил открит измежду пасажери, отседнали в хотел, употребен за изолираност и карантина за новопристигналите в страната.

Премиерът на страната сподели, че всички чиновници на летището, които са били в контакт с някой от пасажерите на полета, са сложени под карантина и той предизвести жителите на Тонга

да се приготвят за възможен народен локдаун .

„ Трябва да използваме това време, с цел да се подготвим, ако повече хора бъдат доказани като позитивни на вируса “, сподели той.

След новината за позитивния случай хиляди хора се втурнаха към центровете за имунизация, с цел да се ваксинират против COVID-19, заяви новинарският уебсайт Matangi Tonga. Министърът на опазването на здравето на Тонга Амелия Туипулоту сподели, че високата интензивност през последните няколко дни ще увеличи обсега на имунизираните хора в страната.

Тонга е полинезийска страна с повече от 170 острова в южната част на Тихия океан и дом на към 100 000 души. Архипелагът се намира на към 800 километра източно от Фиджи и на 2380 километра от Нова Зеландия.

Въпреки че до момента не е докладвал случай на COVID-19,

островната страна разгласи изключително състояние през март 2020 година

и затвори границите си за непознати жители. Подобно на други тихоокеански островни страни, ранните дейности на Тонга я опазиха от огнища на COVID-19, които биха могли да опустошат страната, където 22,1% от популацията живее под националната линия на беднотия и медицинските уреди и съоръжение са лимитирани.

Но строгите ограничения за пътешестване съществено засегнаха стопанските системи на тихоокеанските островни страни, изключително тези, които разчитат на туризма.

Тихоокеанските страни

Тувалу и Науру са измежду единствените страни в света, които не са докладвали за зараза с COVID-19 .

Туркменистан и Северна Корея също не са съобщили публично за никакви случаи, макар че специалистите настояват, че тези изказвания е малко евентуално да са правилни.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР