НЗОК ще преизчисли парите за лечебните заведения, изплатени за първите

...
НЗОК ще преизчисли парите за лечебните заведения, изплатени за първите
Коментари Харесай

Касата ще преизчисли парите за болниците за първите три месеца след приемане на НРД

НЗОК ще преизчисли парите за лечебните заведения, изплатени за първите три месеца на тази година, откакто бъде подписан анексът към НРД 2020-2022 година, научи Zdrave.net.

С решение на Надзорния съвет на 18 март са признати правила за използването на член 4, алинея 1, алинея 2 и алинея 3 от Закона за бюджета на Здравната каса за 2022 година, които ще влязат в действие от 1 януари, само че едвам след подписването на рамковия контракт.

Тъй като има признат годишен бюджет на Касата, само че няма подписан НРД, на днешното си съвещание надзорниците са определили за февруари възнаграждение на медицинските действия да бъде в размер на 1/12 от касовото осъществяване на бюджета, като за основа са взети месеците декември 2020 година и ноември 2021 година

С разпоредбите се регламентира одобряването на индикативните стойности за медикаментите, медицинските произведения и дейностите за болнична здравна помощ от ЗБНЗОК за 2022 година за всяка районна здравноосигурителна каса (РЗОК) и по реализатори на болнична здравна помощ, разпределени по месеци.

Средствата по бюджета за 2022 година се заделят в Централно управление на НЗОК. Отчетените от изпълнителите на БМП медикаменти, медицински произведения и действия се декларират ежемесечно от РЗОК в Централно управление на НЗОК и се заплащат, само че единствено след инспекция от контролните органи на НЗОК/ РЗОК на осъществената активност и приложените лекарствени артикули.

По отношение на новите действия шефовете на РЗОК вършат предложение до Надзорния съвет на Касата след разбор на потребностите от действия по Национална здравна карта и приложението на наредбата по Закона за лечебните заведения, демографската конструкция и заболеваемост, регистрираните случаи на пациенти от други райони, типовете действия по самостоятелните контракти, регистрираните касово изплатени средства за интервал м. декември 2020 година – м. ноември 2021 година и нови действия по клинични пътеки и процедури, отпаднали от самостоятелните контракти действия.

В случай, че посочените критерии не са използвани, новите действия за съответното лечебно заведение се дефинират като съответствие на потребностите за съответната област съгласно Национална здравна карта и приблизително претеглено систематизиране сред всички реализатори на БМП съгласно броя на избрани кревати по специалности и равнища на подготвеност.

Предложените месечни стойности на лечебните заведения за нови действия от шефовете на РЗОК се съпровождат от претекстове и ясно изложение на метода на изчислението за всеки реализатор.

Преди приемането на стойностите същите се ревизират от комисия, избрана от Надзорния съвет на НЗОК, в която са включени трима представители на НЗОК, по един представител на Министерство на здравеопазването и на МФ. Отчетът на комисията е неразделна част от материалите за Надзорния съвет на НЗОК и има целесъобразен темперамент. Членовете на комисията не получават заплащане за активността си и подписват декларация за неразгласяване на служебна информация.

Пълния текст на признатите правила може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР