Ню Йорк — Последното отличие за Салман Рушди беше награда,

...
Ню Йорк — Последното отличие за Салман Рушди беше награда,
Коментари Харесай

Салман Рушди получава първата по рода си награда за нарушаване на мира, след като информацията беше скрита заради безопасността му

Ню Йорк — Последното отличие за Салман Рушди беше премия, защитавана в загадка до минути преди той да стане от мястото си, с цел да я одобри. Във вторник вечерта създателят получи първата по рода си премия за нарушение на мира за живота, връчена от Центъра на Вацлав Хавел в Горен Ийст Сайд в Манхатън. Само шепа от над 100-те присъстващи са били известени авансово за Рушди, чието местоположение значително се крие от необятната общност, откогато беше намушкан неведнъж с нож през август 2022 година по време на книжовен фестивал в Западен Ню Йорк.

„ Извинявам се, че съм тайнствен посетител “, сподели Рушди във вторник вечерта, откакто беше показан от създателя на „ Да четеш Лолита в Техеран “ Азар Нафиси. „ Не се усещам по никакъв начин тайнствен. Но това направи живота малко по-лесен. “

Центърът „ Хавел “, учреден през 2012 година като фондация „ Библиотека на Вацлав Хавел “, е кръстен на чешкия драматург и отстъпник, който стана последният президент на Чехословакия след рухването на комунистическия режим в края на 80-те години. Центърът има задача да предизвиква наследството на Хавел, който умря през 2011 година и беше прочут със отбраната на човешките права и свободното изложение. Множество писатели и дипломати участваха на церемонията във вторник, водена от дългогодишната журналистка от CBS News Лесли Стал.

Ала Абдел-Фатах, затвореният египетски деятел, получи премията за нарушение на мира на самоуверен публицист в риск. Неговата вуйна, фамозният създател и преводач Адхаф Суейф, одобри от негово име и сподели, че знае за премията.

„ Той е доста признателен “, сподели тя. „ Той беше изключително удовлетворен от името на премията „ Нарушаване на спокойствието “. Това в действителност го гъделичка. "

Абдел-Фатах, който навършва 42 по-късно тази седмица, стана прочут в интернационален проект по време на продемократичните въстания през 2011 година в Близкия изток, които прогониха дългогодишния президент на Египет Хосни Мубарак. Оттогава той е бил затварян няколко пъти по време на президентството на Абдел-Фатах ал-Сиси, което го прави знак на доста от продължаващото автократично ръководство на страната.

76-годишният Рушди означи, че предишния месец е получил премията за мир на Германската книжна търговия, а в този момент получава премия за нарушение на мира, оставяйки го да се чуди от коя страна на „ оградата “ е той На.

Той отдели огромна част от речта си, възхвалявайки Хавел, негов непосредствен другар, който си спомни като един от първите държавни водачи, които го опазиха, откакто романистът беше заставен да се укрие от указа на аятолах Рухола Хомейни от 1989 година, призоваващ за гибелта му през хипотетичното осквернение на " Сатанинските стихове ".

Рушди сподели, че Хавел е „ нещо като мой воин “, който е „ кадърен да бъде актьор по едно и също време с деятел “.

„ Той беше ентусиазъм за мен, както и за доста, доста писатели, и да получа премия на негово име е огромна чест “, добави Рушди.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР