Ню Делхи. Индия осъди строежа на нов път, който Китай

...
Ню Делхи. Индия осъди строежа на нов път, който Китай
Коментари Харесай

The Straits Times: Китайски инфраструктурен проект доведе до протестна нота от страна на индийското правителство

Ню Делхи. Индия осъди градежа на нов път, който Китай строи по хималайската граница, предава сингапурското издание The Straits Times.
Индийската страна счита, че този инфраструктурен план провокира „ съществени отбранителни “ терзания.
Двете страни разменят все по-хладни дипломатически предизвестия по отношение на градежа на инфраструктурен план в региона, където се срещат границите на Китай, Индия и Бутан.
Тази седмица от Пекин изпратиха официална протестна нота към държавното управление в Ню Делхи, обвинявайки индийската гранична защита в секване на китайската граница, и нахлуване на територията на Тибетската самостоятелна област. Според китайските управляващи това е било направено за да се спре градежът на пътя.
Министерството на външните работи на Индия от своя страна съобщи, че Китайската народноосвободителна войска е изпратила частите си в района, с цел да приключи градежа на пътя „ едностранно “.
„ Индия е надълбоко обезпокоена от скорошните китайски дейности, и изрази пред китайското държавно управление, че сходен градеж може да съставлява сериозна смяна на статуквото. Това може да има съществени отбранителни последици за Индия “, се сподели в изказване на индийското Министерство на външните работи.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР