Нямаме притеснения по отношение на самия Рамков договор. По-скоро имаме

...
Нямаме притеснения по отношение на самия Рамков договор. По-скоро имаме
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Увеличаването на хоспитализациите е опит милионите, гласувани от НС, да бъдат скрити

Нямаме терзания във връзка с самия Рамков контракт. По-скоро имаме терзания, че прекомерно дълго, вследствие на политическата неустойчивост в страната, сме излезли от ритъма, в който би трябвало да действа опазването на здравето ни. Това сподели пред Bulgaria ON AIR ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров.

По думите му към този момент втора година липсва опция да бъдат осъществени концепциите за промени в извънболничната или болничната помощ. „ Това е загуба за цялото общество. Готови сме да бъдем градивни с всеки, който желае да направи смяна за положително. Знаем проблемите с фрагментите, знаем проблемите с районните диспропорции. Всичко това би трябвало някой да го свърши, няма да се свърши единствено. Нужна е и експертна оценка на обстановката “, сподели доктор Маджаров.

Председателят на БЛС посочи, че парите са тези, които здравноосигурените лица внасят в системата. „ Разковничето е по какъв начин тези пари на данъкоплатците се разпределят по обособените пера и по какъв начин се пресмята тяхното разходване. По отношение на извънболничната помощ би трябвало да насочим повече средства натам във тип на цени, с цел да можем да мотивираме работещи там. Когато приказваме за болнична помощ пък е нереалистично да има очакване за повече пациенти, тъй като няма от къде да дойдат, защото България е с намаляващо население. Когато някой пробва да ни убеди, че може да се плануват нови 300-400 хиляди хоспитализации през идната година, това е опит милионите, които е дал своя вот Народното събрание, да бъдат прикрити през нереалистично раздути упования за банкет. Затова тези средства би трябвало да се преизчислят през цени за действия, с цел да доближат до изпълнителите на здравна помощ$, акцентира доктор Маджаров.

В оферти план на НЗОК с към 30 млн. лева е понижено финансирането на проучванията на кръвта, рентген, скенер, всичко, което е обвързвано с диагностиката, по отношение на предходната година. „ Ще настояваме тези средства да бъдат най-малко колкото предходната година, с цел да подсигуряваме, че проучванията ще бъдат подсигурени “, посочи ръководителят на БЛС.

Д-р Маджаров посочи, че потребителската такса не е инструмент за финансиране на първичната доболнична помощ. „ Беше въведена преди 20 години за рационално контролиране на потреблението. Трябва да се съсредоточим да подсигурим задоволително средства през повишение на цените за медицински действия за нашите сътрудници. Потребителската такса е политическо решение дали ще продължим да я употребяваме като възпиращ фактор или популистки няма да я употребяваме и да има дълга листа на чакащите “, сподели той.

Председателят на БЛС съобщи, че макар избирането на постоянно държавно управление не чака да се случи нещо бързо в системата на опазването на здравето. „ Досега на всеки министър се слага изискването да се видят резултатите до края на годината. В системата на опазването на здравето това е невероятно, тъй като резултатите от направеното в този момент ще се видят след 5 години. Трябва да знаем, че нямаме фрагменти и имаме районни диспропорции – няма рецепта, която да е годна за цялата страна. Това са главните неща, върху които би трябвало да работи Министерството на здравеопазването “, означи доктор Маджаров.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР